Besplatan prevoza za srednjoškolce sa sela

Javno preduzeće “Autoprevoz” sa početkom nove školske godine potpisalo je ugovor sa lokalnom samoupravom o subvencionisanju prevoza đaka koji putuju sa sela u gradske srednje škole.

-Srednjoškolcima sa sela omogućen je besplatan prevoz tokom školske godine. Ove troškove u kompletnom iznosu snosi lokalnasamouprava. Sa druge strane studenti sa prebivalištem u Kikindi imaju mogućnost da kupe kartu do mesta studiranja umanjenu 40 odsto od redovne cene – kazao je Dušan Markovljev, direktor JP “Autoprevoz”.

Osim srednjoškolaca, povljnost pri kupovini autobuske karte zahvaljujući gradskoj upravi imaju i studenti, osnovci koji koriste školski autobus, penzioneri, slepi i slabovidi , ratni vojni invalidi, osobe sa posebnim potrebama.

Autoprevoz” kupio je tri polovna autobusa 2003. godište koji ispunjavaju evro tri standarde. Vozila su niskopodna, napravljena za prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju. Kapacitet im je 40 mesta za sedenje i 30 mesta za stajanje .

-Iz gradskog budžeta izdvojeno je pet miliona dinara, a deo novca je obezebeđeno iz prihoda “Autoprevoza” tako da smo uspeli da obnovimo vozni park. Autobusi su marke “mercedes” i namenjeni su prevozu putnika u prigradskom saobraćaju. Jedan autobus je deo redovne linije Kikinda -Bašaid, drugi je na liniji za Mokrin, dok je treći na kružnoj liniji za Rusko Selo,Nove Kozarce, Banatsko Veliko Selo i Nakovo – objasnio je naš sagovornik.

Markovljev kaže da se nada da će linije za Iđoš, Sajan i Padej i linija za Novo Miloševo i Bočar od sledeće godine imati novije i bolje autobuse:

-Sa dva autobusa kupljena prošle i tri ove godine vozni park obnovljen je sa pet vozila. Rashodovali smo i iz saobraćaja povukli sedam autobusa koji su bili stari 25 i 30 godina -dodao je Markovljev.

Plan zaposlenih u ovom javnom preduzeću je da i u narednom periodu obnavlja autobuse jer je još 15 neophodno zameniti. Trenutno u “Autoprevozu” ima 38 autobusa, tri kombi-busa i jedan minibus. Cene autobuskih karata, koje važe od 2012. godine, neće se menjati do kraja godine.