Bespilotna letelica -nove oči nadzora

Poljoprivrednim proizvođačima, agronomima, predstavnicima Gradskog veća u gradskoj kući predstavljene su mogućnosti bespilotne letelice. Popularni dron ima široku pripremu.

-Želja nam je da sagledamo mogućnosti korišćenja snimaka bespilotne letelice, jer smatramo da ima opravdanosti za investiranje u ovu tehnologiju. To nije mala investicija i upravo ovakvi skupovi su tu da nam potvrde njeno korišćenje u svim sektorima počevši od poljoprivrede do izrade urabinističkih planova, iznalaženja divljih deponija, vodova, kanala, atarskih puteva – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Na koje se sve načine može primenjivati bespilotna letelica i u kojim segmentima pojasnio je tehnički direktor beogradske firme “Livona” Ljubiša Adžemović:

-Primena u lokalnim sredinama tek počinje i nadamo se da će Kikinda biti jedna od lokalnih samouprava gde će ova tehnologija dobro pokazati jer smo prvo snimanje realizovali baš u vašem gradu kada je snimljen Blok 9 radi urbanističkog planiranja. Bespilotna letelica su naše nove oči. Pomaže da sve ono što je oko nas vidimo sa neba, tu je da pomogne i kod nevidljivih delova spektra, u prepoznavanju bolesti biljaka, napade štetočina. To je tehnologija koja nam omogućava da u kratkom vremeno sagledamo kompletan prostor i donesemo bolje odluke.

Kako je istakao Mladen Đuran, član Odbora za poljoprivredu i direktor Poljoprivredne stručne službe “Kikinda”, ovo telo je tu da pomogne da se poboljša poljoprivredna situacija u gradu i selima. Primena novih tehnologija uvek je dobrodošla:

-Letelice itekako mogu da pomognu u sektoru poljoprivrede, naročito kada se ti snimci ukombinuju sa onim što je dostupno u katastru. Moći ćemo da vidimo kakav je prirodan raspored njiva u odnosu na onaj koji je unet u katastar. Imaćemo i dokumentovana odstupanja, ukoliko postoje, što će nam pomoći u planiranju i dovođenju stvari u red.

U 10 katastarskih opština ima 72.000 hektara, a primena bespilotne letelice može biti od velike koristi.