BBC snima nastavak serijala o kikindskim sovama

Po drugi put ekipa BBC nalazi se u Kikindi gde snimaju emisiju posvećenu sovama utinama. Naš grad najpoznatije je zimovalište sova ušara na svetu, tako da ne čudi što je za ovaj fenomen zainteresovana i svetska medijska kuća. Sa dvočlanom ekipom iz Engleske je i predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić:

-Za razliku od prošlog puta, ovaj put ne snimaju se samo ptice nego i ljudi. Kadrovi koji su snimljeni pre tri godine biće iskorišćeni za novi serijal koji će govoriti o divljim životinjama u gradovima. Na meti kamermana ovaj put su Kikinđani, kao i osnovci iz škole “Sveti Sava” koji su dali svoj doprinos u nastanku ovog serijala.

Kako saznajemo od našeg sagovornika ekipa u sastavu pomoćnica producenta Uša Amin i Sajmon Deglenvil, jedan od najpoznatijih britanskih snimatelja diivljih životinja prvi put se nalazi u ovom delu Evrope i u Srbiji. Veoma su zadovoljni prijemom meštana i uslovima za rad.

-Gostoljubivost je velika. Naši prijatelji iz gradske uprave su nam omogućili sve neophodne uslove kako bi snimanje proteklo na najbolji mogući način. Vreme je odlično. Iako je januar, spoljne temperature su visoke. Sova ima manje nego ranije upravo zahvaljujući lepom vremenu. Na kraju ćemo imati odličnu reklamu za Kikindu – rekao je Ružić.

Ružić napominje da nije ostalo još puno toga da se uradi kako bi sove iz Kikinde bile pravi brend:

-U Kikindi već ima lepih suvenira, deca znaju sve što treba da znaju o sovama. Ljudi ih vole, tako da je i stanište sačuvano. Gradski centar je rezervat prirode i jedini u svetu je zaštićen zbog ptica. Ne treba još puno toga da se uradi kako bi Kikinda bila na svetskoj mapi kao jedno od najznačajnijih mesta.

Ove godine najveća brojnost sova zabeležena je krajem novmbra kada je izbrojano 238 ušara.

-Promene klime koje su nas zadesile u proteklih pet, šest godina imaju svoj uticaj. Na ovakvim temperaturama i sa dosta hrane u ataru sove ne moraju da borave u velikom broju u gradu – zaključio je Milan Ružić.

Prirodnjački serijal u trajanju od 55 minuta u kom će se naći i Kikinda biće emitovan početkom sledeće godine. U istoj emisiji biće i priče iz Rima, Amsterdama, Njujorka i grada u Australiji.