“Banini” proizvodi 35 tona keksa na dan

Sedam meseci od prodaje kikindske fabrike “Banini” Kompaniji “Jaffa” iz Crvenke ponovo je pokrenuta proizvodnja i zaposleno je oko 200 radnika. Sadašnji zaposleni, najvećim delom su radili u fabrici i pre nego što je “Banini” otišao u stečaj zbog dugova prema bankama i dobavljačima. Osam meseci posle kupovine generalni direktor fabrika “Banini” i “Jaffa” Crvenka Bojan Knežević ističe da nisu pogrešili što su uložili novac u kupovinu kolačare u Kikindi:

-U fabrici je ponovo je pokrenuta proizvodnja i zaposleno je oko 200 radnika. Imamo stručan kadar koji dobro radi. Naš glavni cilj je da osvojimo nova evropska tržišta, a to ćemo postići ulaganjem u proizvodnju.

U fabrici “Banini” trenutno se proizvodi 35 tona slatkih i slanih proizvoda na dan. Na policama u prodajnim objektima opet se mogu naći keksevi “gustav”, “noblice”, “domaćica”, “rum kasato”, kao i slani program pod brendom “trik”. Maksimalni kapacitet proizvodnje je 70 tona na dan i cilj novih vlasnika je da se on dostigne u narednom periodu. Tada bi se aktivirale sve linije, uveo rad u tri smene i po potrebi zaposlili novi radnici.

Obilazeći proizvodne pogone fabrike novinarima su predočeni i zanimljivi podaci. Ukoliko bi se dnevna proizvodnja “noblica” poređala u visinu dobila bi se visina dva Mont Everesta, najvišeg planinskog vrha na Zemlji visokog 8.848 metara. Sa druge strane ukoliko bi se tvrdi keks koji se proizvede za jedan dan poređao jedan pored drugog dobila bi se razdaljina između Kikinde i Beograda koja je 130 kilometara.

Fabriku “Banini” 21. marta ove godine na javnom nadmetanju kupila je Kompanija “Jaffa” iz Crvenke. “Jaffa” je bila i jedini ponuđač tako da je kikindsku konditorsku industriju kupila za početnu cenu od 15 miliona evra.