“Banini” kupila “Jaffa”

Javnog nadmetanja za prodaju kikindskog “Baninija” u stečaju nije ni bilo jer je jedini ponuđač Fabrika biskvita “Jaffa” iz Crvenke kupila kikindsku konditorsku fabriku po početnoj ceni od 15 miliona evra. Bojan Knežević generalni direktor “Jaffe” istakao je da je početna cena visoka, jer “Banini” ima velika dugovanja.

-Kikindska fabrika je ušla u stečaj i velike probleme među kojima je preko 40 miliona evra duga bankama i 10 miliona evra dobavljačima.Uprkos tome odluka rukovodstva “Jaffe” je bila da predložimo akviziciju našem vlasniku jer verujemo u potencijal proizvoda “Jaffe” i “Baninija”.Prvo ćemo sagledati postojeće stanje, a analize su te koje će pokazati šta su najbolji poslovni modeli funkcionisanja. Fabrika bez radnika nam ne znači ništa, a u ovom momemntu ne mogu da znam koliko zaposlenih će raditi – rekao je Bojan Knežević, generalni direktor fabrike “Jafa”.

Novi vlasnik “Baninija” ističe da ih čeka veliki posao. Primarni cilj je podizanje proizvodnje u kikindskoj fabrici u kojoj će biti zadržan sadašnji program slatkih i slanih proizvoda.

Stečajna upravnica Dragana Galić napomenula je da stečaj “Baninija” još uvek nije okončan:

-Stečaj će se završti pošto se obavi papirološki deo i kada ponuđač uplati kompletnu cenu .U Srbiji postoje stečajevi koji traju od pet do 10 godina, a u “Baniniju” je ovaj postupak završen u rekordnom roku za 11 meseci što je odlično.

Javnom nadmetnju prisustvovali su predstavnici radnika, poverilaca, banaka, kao i gradske uprave jer je “Banini” značajan za grad i u ovoj fabrici zaposleno je oko 500 radnika.

-Kao lokalna samouprava očekujemo da novi vlasnik bude jednako društveno odgovoran kao što su to bili prethodnici, da se firma ustali, vrati na tržište i ponovo osvoji pozicije koje je do sada imala. “Jaffa” je velika konditorska firma, pa očekujem da će “Baniniju” biti pružena nova šansa. Interes grada je da što veći broj zaposlenih koji su i do sada bili angažovani u “Baniniju” ostanu i dalje na svojim mestima i da firma ponovo postane brend i ponos Kikinde – dodao je Saša Tanackov, član Gradskog veća.

Fabrika biskvita “Jaffa” posluje već 40 godina,a poslednjih 15 godina je u sastavu “Kappa Star Group”. U okviru ove holding kompanije posluje pet firmi: Fabrika kartona “Umka”, Fabrika hartije ,Papir servis, Fabrika ambalaže “Avala Ada” sve iz Beograda i Fabrika biskvita “Jaffa” iz Crvenke. Bojan Knežević napominje da u kompletnoj grupaciji ima oko 2.000 radnika i da nijedna fabrika u holdingu nije zatvorena .