Banatske štrudle, bosanske pite i američke palačinke na jednom mestu – kulture se spojile kroz gastronomiju

Štrudle, pite, kolači, ali i američke palačinke na Gradskom trgu privukli su pažnju brojnih prolaznika.

Manifestacija „Art food expo“ upriličena je prvi put, a preko nje promovisano je gastronomsko nasleđe Kikinde i američkog grada Akrona. Naš grad predstavljala su različita udruženja i pojedinci, a evo šta su odabrali da prikažu za ovu novu manifestaciju:
-Počeli smo od gibančica, koje je staro tradicionalno jelo sa ovog područja, a došli do pita, štrudli, kuglofa. Tu su i sokovi od bundeve i imamo jela starih i sto godina, kaže predsednica Etno građanskog društva „Suvača“ Radojka Vujadinov, dok Dragana Đurđević iz Udruženja žena „Velikoselke“ ponosno ističe šta su dame iz Banatskog Velikog Sela pripremile:

 
-Prevashodno pitu krompirušu. To nam je brend. Donele smo i puru, ljevaču, cicvaru, poparu, domaći hleb namazan mašću, paparom i solju.

Događaj je organizovan u sklopu projekta „Nasleđe povezuje zajednice“ koji je podržala američka vlada, a atašea za kulturu Američke ambasade u Beogradu Eriku Kin zatekli smo baš dok je prvi put u životu probala brend „Velikoselki“ pitu krompirušu i zabeležili njene prve utiske:

Volim da jedem generalno, ali ovo je stvarno posebno. Nikad nisam jela nešto ovako. To je mala palačinka i pita. Mnogo je lepo. Drago mi je da vidim da je festival uspešan i stvarno je dobar način da stvorimo vezu između dve zemlje, a kultura je najvažnija stvar koja ih povezuje.

Kulture su se spojile kroz gastronomiju, a svoja kulinarska znanja prikazali su i gosti iz Akrona iz američke države Ohajo. U ovom malom gradu neguje se multikulturalost na više nivoa. Mesto se nalazi u blizini Njujorka i u njemu se čuva i poštuje tradicija hrišćana, muslimana i jevreja. Evo šta su oni pripremili za ovu priliku:

-Probaćete tipične američke palačinke. Za preliv ćemo koristiti divno i sveže voće koje vi ovde imate. Uzeli smo sveže jagode, šljive, šljive su vam fantastične inače. Voće ćemo skuvati i onda ćemo ga koristiti kao preliv za palačinke. Osim toga, napravićemo i neke kolačiće. Ovo nije naša najbolja hrana, ali jeste najbolje od onoga što možemo da spremimo i donesemo ovde, objašnjava Tereza Minik, gošća iz Akrona.

Projekat „Nasleđe povezuje zajednice“ sprovodi Grupa za kreativnu ekonomiju u saradnji sa Narodnim muzejem Kikinda i Global Tiers iz Akrona. Ovaj američki grad je odabran za saradnju iz više razloga:

-Akron je poznat po tome što je prostor kao prostor koji ima više različitih kultura, pa je i gastronomsko nasleđe raznoliko, kaže Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju.

Manifestaciju je podržala lokalna samouprava, a predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak naglasila je da su naše institucije kulture kreativne u predstavljanju sopstvenih mogućnosti:

-Ovo je samo početak priče jednog velikog gastronomskog festivala i prilika da se predstave kultura i tradicija. Gastronomija je nešto najstarije i vuče prve korene istorije i razvoja kulture. Dobro je da se ovakva prilika koristi i vrlo smo počastvovani iz Akrona, smatramo da to treba podržati i Kikinda će to učiniti u svakom smislu, i finansijski i profesionalno.

 

Festival tradicionalne banatske hrane naredne godine biće održan u Suvači, jer je ona najpogodnija za promociju kulturnog nasleđa:

-Po projektu koju se razi iz IPA Srbija – Mađarska, radovi na Suvači će biti gotovi zaključno sa 31. martom 2019. godine, tako da ćemo mi od tog aprila početi u okviru Suvače da organizujemo događaje ove vrste. Sigurna sam da će se građani, ali više od njih preduzetnici i udruženja odazvati, dati nam podršku i da će ovo postati jedan prepoznatljiv festival Kikinde, objašnjava direktorica Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

Program „Nasleđe povezuje zajednice“ namenjen je zaštiti nematerijalnog i materijalnog nasleđa i njihovom interpretacijom kroz zajednički rad stručnjaka i članova zajednice i osnaživanjem pozitivnih narativa koji su vezani za kulturnu baštinu.