Aronija iz Šarlevila na Zelenjaku

Ukoliko je postojala sumnja da se “deda Sečko” malo femka, evo dokaz da je ime zaslužno dobio. Fino se, na kvarnjaka povukao na samom početku, ali je zato rešio da nam poslednje dane svoje vladavine pošteno zaprži, pa otuda ovaj severac, koji seče.

Na Zelenjaku samo oni najodvažniji i sa one i sa ove strane tezge, sa sve neprepoznatljivim stajlingom. Kapuljače, kape, šal, da se glava čuva, ili neizbežna šarena ćebad, koja u ovim danima čuvaju krompir. Za kilogram dobro očuvanog krompira, danas su kupci izdvajali 25 dinara na veliko ili 30 dinara na malo. Luk je prodavan po ceni od 30 do 40 dinara, beli-prolećni po ceni od 300 do 400 dinara. Kad smo kod lukavog povrća i praziluk je danas u reprezentativnom izgledu, na tezgi broj 6 po ceni od 100 dinara kilogram, koliko je stajao i paštrnak, vrlo neizbežan za pravi antigripni pasulj, uz koji ovih dana najbolje paše kiseli kupus za koji se tražilo 100 dinara za kilogram.

Šargarepa je prodavana po ceni od 40 do 60 dinara, tikvice 180, patlidžan 250, paprika babura 300 dinara, paradajz 160.

Ovih dana pijačari i sugrađani su prijatno iznenađeni, zbog uklanjanja betonskog zidića, koji je dugi niz godina bio postavljen na vrlo kritičnom mestu i stvaralo muke svima.

Trgovci su vrlo teško uspevali da unose robu, a dnevno je zbog betonske prepreke bar jedan stariji sugrađanin zbog pada nosio modrice još tri nedelje. Inače kikindski Zelenjak je mesto, koje s pravom nosi naziv žila kucavica grada. Tu se okupljaju sve generacije, neki da bi pazarili, neki da bi videli šta ih zanima, a neki opet, kako bi bili viđeni. Pijačnim danima se sve to podrazumeva, a nas je zanimalo gde se na listi dana kada se ide na pijacu nalazi subota.

Voće ovog podneblja jabuka odoleva hladnim danima i po ceni od 50 do 70 dinara nudi mogućnost grickanja kao i pravljenja raznih pita, kolača i kompota. Ipak u ovim hladnim danima kupci prednost daju južnjacima od kojih najviše prednjače pomorandže koje su prodavane po ceni od 50 do 90 dinara, mandarine 160, limun 140, i banane do 160 dinara. Na jednoj od tezgi pronašli smo i sok od aronije koji pravi porodica Blanuša u BVS, nekada zvanom Šarlevil.

Cena za sedam ipo deci sirupa je 600 dinara, dok je čaj prodavan za 100 dinara. Od šareniša pijačnog u ponudi je za ovu subotu bilo i testa za supu. Promrzla trgovkinja je za kesicu testenine, kojom će se neka mlada domaćica dičiti tražila 60 dinara, a za kutiju kolača 150 dinara.

 

Za sam kraj dodatak za produžetke, kada su februarske “hoću-neću zimu” dileme u pitanju: prave vunene čarape, štrikane u toplim zimskim noćima prodavane su po sniženoj ceni od 500 dinara par.