Apoteke, prodavnice i pošte u okolnim selima rade prema uredbi o vanrednom stanju. Žitelji disciplinovani, nema dugačkih redova


Prodavnice prehrambenih artikala, kao i apoteke, veterinarske stanice i prodavnice stočne hrane rade u okolnim selima prema propisanim važećim uredbama. Nisu zapažene gužve i redovi, a Mesne zajednice su organizovale poseban program pomoći, u okviru kog su obuvaćeni kako najstarija domaćinstva tako i ostali žitelji svakog sela. U Sajanu, dezinfikaciona sredstva dele po kućama, kako bi se dezinfikovala i dvorišta, ali i stambeni prostor

U Banatskoj Topoli, kako smo u telefonskom javljanju mogli da čujemo od predsednika MZ Nedeljka Cimeše, svakoga dana rade dve prodavnice prehrambene robe, ispred kojih nema gužvi. U ovom selu volonteri organizovani u Kool centru, obilaze domaćinstva u kojima su žitelji stariji od 65 godina i dostavljaju im potrebne artikle. U BVS radi šest marketa, 2 apoteke, kako navodi i predsednik ove MZ Gojko Rodić, nema gužvi.

Udruženje žena “Velikoselke”, svakodnevno su u akciji šivenja zaštitnih maski, a takođe se u svim ulicama i na javnim površinama obavlja i prskanje dezinfikacionim sredstvima, koje je obezbedila lokalna samouprava. U Mokrinu radi pet prodavnica prehrambene robe, dve apoteke, veterinarska ambulanta, prodavnica stočne hrane. Gužve nisu zapažene, javlja predsednik MZ Mokrin Živko Ugrenov i dodaje da su iz udruženja “Lekina bara”, kao i članovi KUD-a i volonteri u svakodnevnom dežurstvu. Obilaze se staračka domaćinstva, nose se najosnovnije potrepštine, a u popodnevnim satima, do policijskog časa se obavlja i prskanje ulica i javnih površinas. U Sajanu, kako nam je u svom telefonskom javljanju rekao i predsednik MZ Sajan, Zoltan Tot, dezinfikaciona sredstva dele po kućama, kako bi se dezinfikovala i dvorišta, ali i stambeni prostor, svakog meštanina.

U selu, prema regulativi vanrednog stanja o trajanju radnog vremena rade četiri prodavnice prehrambenih proizvoda, a za pptrebe meštana rade i apoteka, veterinarska stanica, kao i prodavnica stočne hrane. I u ovom selu je aktivan kool centar, pa volonteri obilaze staračka domaćinstva, a kako Tot navodi, volonteri pomažu penzionerima, kako bi mogli da podignu penziju.

U Iđošu radi 6 prodavnica prehrambenih artikala, jedna apoteka, veterinarska stanica. Uspostavljen je i rad volontera, koji posećuju staračka domaćinstva. U Ruskom Selu, takođe radi 6 prodavnica, dve apoteke, benzinska pumpa toči gorivo od 7 do 15 sati, pošta radi od 9 do 14 sati, a volonteri, koji su angažovani u okviru kol centra, svakodnevno obilaze domaćinstva, kojima je potrebna ispomoć.