Apoteke čekaju usvajanje zakona

Apotekarska ustanova u Kikindi već duže vreme je u nezavidnoj situaciji. Dug prema dobavljačima iznosi 80 miliona dinara, rafovi u apotekama su poluprazni, a zaposlenima je poslednja zarada isplaćena u februaru. Upravo ovi problemi bili su tema sednice Saveta za zdravstvo kojoj su prisustvovali i direktorica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Kikindi dr Milka Damjanović i v.d. direktor Apotekarske ustanove “Kikinda” Nino Žuvela.

Državne apoteke ne rade vikendom, praznicima i noću.Dr Milovan Blažić, predsednik Saveta za zdravstvo kaže da je svestan da je neophodno građanima obezbediti da dođu do leka 24 sata, ali državne apoteke ne mogu da odgovore tome jer je ustanova u blokadi. Rešenje postoji, ali ovoga trenutka ne može ništa da se učinim jer postoje zakonske prepreke.

-Mi bi mogli da izdamo u zakup sve objekte apoteke i da rešimo ovaj problem. Ipak, u tome nas sprečavaju zakonske prepreke i to ne možemo sprovesti u delu dok nam nadležno Ministarstvo zakonom to ne dozvoli.Nacrt zakona o apotekama predviđa ovakvo rešenje – istakao je dr Milovan Blažić, predsednik Saveta za zdravstvo.

Nacrtom zakona predviđeno je i to da će prioritet pri zapošljavanju nakon izdavanja objekata imati sadašnji radnici u državnim apotekama. Za lokale državne apoteke ima nekoliko zainteresovanih farmaceutskih kuća.

-Precizno smo definisali tri najvažnije stvari. Putem zakupa prebićemo dugove, građani bi svakog dana 24 sata imali mogućnost da nabave lekove, a sadašnji radnici državne postali bi zaposleni u privatnoj apoteci -rekao je dr Blažić.

Pojedne privatne apoteke samonicijativno su preuzele rad vikendom i praznicima, ali još uvek nijedna nema noćnih dežurstava.

-Pre sedam dana, na inicijativu zaposlenih u apoteci “Benu”, poslali smo dopis njihovom direktoru da se omogući noćni rad apoteka i da to bude bez nadoknade od strane lokalne samouprave.Ovih dana očekujemo odgovor – dodao je naš sagovornik.

Apotekarska ustanova ima 15 objekata u gradu i selima. U dva je isključena struja: na Trgu srpskih doborovoljaca 36 i u Bloku GA 4.

-Rafovi su prazni iz dva razloga. Jedan je što dobavljači ne donose robu, a drugi je što pojedini dobavljači šalju svoje komisije koje nakon popisa robe oduzimaju i ono što je ostalo u apotekama – zaključio je dr Milovan Blažić.

Trenutno je četrdesetak zaposlenih, ali se taj broj često menja.Posao napuštaju najviše magistri farmacije koji su tražani u novootvorenim privatnim apotekama.