Apoteka “Cvejić” iznajmila objekte Apotekarske ustanove “Kikinda”

Krajem prošle godine svih 14 objekata bivše Apotekarske ustanove “Kikinda” izdati su u zakup Zdravstvenoj ustanovi “Cvejić” iz Novog Sada. Gradska uprava raspisala je javni tender za izdavanje lokala u zakup na kom su predstavnici Apoteke “Cvejić” bili najbolji ponuđači.
-Krajem prošle godine zaključili smo ugovor sa Gradom Kikindom o dugoročnom zakupu svih lokala nekadašnje Apotekarske ustanove “Kikinda”. Sa radom su počele dve od 14 apoteka i to u ulici Braće Tatić, u Bloku GA 4, i na Trgu srpskih doborvoljaca. Ostale apoteke počeće sa radom do kraja januara – saznajemo od Vidane Nedić iz Apoteke “Cvejić”.


U Apotekarskoj ustanovi “Kikinda” bilo je zaposleno četrdesetak radnika, za koje je pripremljen socijalni program.
-Apoteka “Cvejić” nije imala obavezu da preuzme radnike jer je Ministarstvo zdravlja obezbedilo otpremnine za sve radnike koji su nekada radili u Apotekarskoj ustanovi “Kikinda”. Bez obzira na to, većina nekadašnjih zaposlenih radi u našim apotekama jer su nam neophodni magistri farmacije i farmaceutski tehničari – dodala je naša sagovornica.
I novi zakupci planiraju da zaposle četrdesetak radnika, naročito jer apoteka u Bloku GA 4 radi sedam dana 24 sata.
Objekti su izdati na rok od 15 godina, a Zdravstvena ustanova Apoteka “Cvejić” ima na raspolaganju pet gradskih i devet seoskih lokala. Lekovi još uvek ne mogu da se podižu na recept jer se ugovor sa Republičkim fondom za zdravstvo potpisuje jednom godišnje.


-Očekujem da do kraja januara potpišemo i ugovor sa Republičkim Fondom za zdravstveno osiguranje tako da će naši korisnici moći da podižu i lekove na recept – kaže Vidana Nedić.
Kako ističe naša sagovornica i deo lekova koji je postojao u nekadašnjoj državnoj apoteci je otkupljen, a pojedini seoski objekti biće adaptirani.
Zdravstvena ustanova Apoteka “Cvejić” osnovana je 2008. godine i osim u Novom Sadu, posluju i u Somboru i Sremskoj Mitrovici. Imaju ukupno 35 apoteka.
Podsetimo da je do kulminacije problema Apotekarske ustanove “kikinda”, kao i u ostalim državnim apotekama u Srbiji, došlo 2016. godine. Račun je bio u blokadi, lekovi se nisu mogli nabavljati, a zaposlenima nisu isplaćivane zarade. Najveći problem predstavljalo je to što nije bilo dežurnih apoteka noću i vikendom, kao i što su seoske apoteke bile bez medikamenata, a nije bilo drugih tako da su meštani sela snalazili kako da u gradu podignu neophodne lekove.