Angelina Petrović promovisala nove romane

U organizaciji Kluba književnika „Duško Trifunović“ u Velikoj sali Kulturnog centra održana je promocija novih dela Angeline Petrović. Roman „Neoproštena“ već je poznat publici, ali je ovo njegova prva promocija u Kikindi.

-Moj poslednji roman „Duhovi duž Drine“ izašao je iz štampe oktobra, pre Sajma knjiga. Dosta sam putovala i promovisala ga, pa smo sad već pri kraju tiraža. Nisam mnogo odstupila od žanrovskog opredeljenja kada je u pitanju psihološki roman, jer sam pisac karaktera. Kroz priče obrađujem ljudske poremećaje ponašanja, devijacije. Publika može da očekuje snažnu, jaku i slojevitu tematiku, sa još snažnijom porukom.

Likovi o kojima piše ujedno su i njeni junaci iz detinstva.

-Kada sam ostajala sama u sobi, verovatno sam razgovarala sa njima. Sada sam im dodala godine, smestila ih u određeno podneblje, pripisala im određene karaktere, poremećaje. Inspiracija je ceo život i iskustvo. Tu su i talent, čitanje, ljubav i volja. Stvaralaštvo je sveobuhvatni univerzum. To je put koji vodi i na kojem se kanališu emocije.

Čitaoci se vezuju za likove i empatišu ih. Neretko i pitaju autorku zbog čega se bavi baš toliko teškim pričama.

-Za sedam godina objavila sam sedam knjiga. Uvek se čeka da li ću biti na visini zadatka. Zato i kažem da je pisac biće koje je pod neprekidnom tenzijom. Ipak, zadovoljna sam reakcijama, jer kažu da su „Duhovi duž Drine“ bolji i od neprevaziđenog „Dželata“. Zaista sam prezadovoljna kada čujem tako nešto.

Naša sagovornica ističe da nije lako nositi se sa pritiskom da svakim novim romanom mora biti bolja, jer su očekivanja velika. Da bi se napisalo dobro delo, potrebno je da se na njemu radi najmanje godinu dana. U pitanju su ozbiljan rad i posvećenost, jer priča mora da vodi. I u osmom romanu Angelina Petrović ostaće verna psihološkom trileru, ali ovog puta piše u prvom licu.