Analizirano više od hiljadu uzoraka obradivog zemljišta

Na teritoriji Vojvodine već 12 godina rade se analize plodnosti zemljišta koje poljoprivrednim proizvođačima umnogome pomažu da imaju bolje i kvalitetnije prinose. Poljoprivrednici su zainteresovani za analize i poštuju preporuke đubrenja.

-U prošloj godini urađeno je 1.250 agrohemijskih analiza sa obradivih površina.Poljoprivredna stručna služba „Kikinda“ besplatno je analizirala poljoprivredno zemljište na teritoriji grada uz finansijsku podršku lokalne samouprave – istakao je Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne službe „Kikinda“.

Ukoliko su zainteresovani za ovu uslugu poljoprivredni proizvođači treba da se prijave u PSS-u, kao i da znaju broj parcele i katastarsku opštinu u kojoj se nalazi.Rezultati analiza prikazani su u dve knjige koje su dstupne poljoprivrednicima u prostorijama Poljoprivredne stručne službe.

Tokom januara i februara radi se takozvana N-min metoda ispitivanja nitratnog azota u zemljištu. Radi se o sezonskoj analizi koja pomaže da se odredi optimalna količina azotnih đubriva za prihranu pšenice. Prvi uzorci već se analiziraju, a cena je 700 dinara za jedan uzorak .