Američki staford i nemački ovčar najzastupljeniji na i ovogodišnjoj izložbi pasa

Nacionalna izložba pasa svih rasa, koja je organizovana u Kikindi, tradicionalno je okupila izlagače, kako iz Srbije, tako i iz zemalja u okruženju.

 

Na izložbi je svoje karakrteristike u ringovima pokazalo više od 200 pasa i 70 rasa, što je prema proceni učesnika i organizatora dosta dobra posećenost.

 

Kako bi protokol bio ispoštovan što podrazumeva uvid u katalog, da li su upisani svi psi u prave razrede, praćenje rada ringova, sudija, svoj sud daje delegat izložbe. U Kikindi je to u okviru XXX izložbe bio Slavoljub Andrić:

-Pohvalio bih predsednika Milana Belića i celu ekipu. Ovo je  tradicionalna  i jubilarna izložba. Što se tiče sudija, to su međunarodne kinološke sudije, koji su i sami odgajivači i  dugogodišnji izlagači. Nadam se da će realno i objektivno danas suditi i da ćemo izabrati tri najlepša i najbolja psa.

 

Handling pasa, što znači prezentovanje pasa na izlozbama u svetu je poznato zanimanje, kod nas je jos u razvoju ali sve vise zastup

ljeno. Sve više je profesionalnih odgajivača pasa, kojima je prezentacija psa na izložbi na najbolji mogući način stvar od koje zavisi rejting odgajivačnice. Posao profesionalnog hendlera radii Višnja Bošković iz Čoke, koja ima odgajivačnicu sa  oko desetak američkih staforda i nekoliko rotvajlera:

-Ovaj pas, kog sam ja danas hendlovala je prvak rase na CAC Kikinda-2018. Izašla su četiri psa, prvaci razreda i ovaj pas je osvojio prvu nagradu. Inače, hendler je osoba koja izvede psa u ring i prezentuje ga sudijama. Staford ne sme da bude agresivan, on je po  prirodi vrlo druželjubiv.

 

Broj učesnika je bio približno isti, kao i godinama unazad, premda je slična izložba bila organizovana i u Bajmoku.

Kako je Belić naveo, tradicionalno izlažu dugogodišnji prijatelji i saradnici, čije pse ocenjuju vrhunske sudije, te smatra da nije bitan toliko broj pasa, koji učestvuje, koliko je bitno da psi budu kvalitetni, kao što je slučaj na takmičenjima u okviru Nacionalne izložbe u Kikindi, o čemu će gledaoci TV Rubin imati priliku da pogledaju opširniju repotažu, u emisiji Rubinizmi.