Alkoholizam i konzumacija marihuane najrasprostranjeniji oblici bolesti zavisnosti

Novembar se obeležava kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. Brojne edukativne kampanje pokrenute su prethodnih godina kako bi se broj zavisnika smanjio, ali činjenica je da ove bolesti uzimaju sve više maha. Najzastupljeniji oblik je onaj koji se danas gotovo i ne tretira kao bolest, a to je konzumacija marihuane, kaže dr Đorđe Popović, klinički psiholog u Opštoj bolnici Kikinda:

-Ako zavirite u duh vremena i pogledate funkcionisanje mladih ljudi, videćete da u toj populaciji konzumiranje marihuane niko od njih ne tretira ni kao problem, ni kao poremećaj, ni kao bolest.

Pored marihuane i drugih droga, najrasprostranjenija bolest zavisnosti je alkoholizam.

-To je najraširenija „droga“ na našem podneblju. Sad je već deo tradicije i došli smo do faze da se o alkoholu i ne priča, osim ako ne vidimo čoveka na ulici kako se tetura. Isto tako idemo nezadrživo u susret trenutku kada ćemo i neke od takozvanih ozbiljnijih jednako tretirati kao što sad tretiramo alkohol.

Uzrasna granica zavisnika pomerila se prethodnih godina, tako da sada postoje pacijenti osnovnoškolskog uzrasta koji se leče. Evo koliko godina su imali najmlađi:

-Ako me sećanje dobro služi, radi se o uzrastu od 13 godina. Knjige i mediji kažu da to može da bude i na nižem uzrastu. Kada je reč o alkoholu, tu smo imali slučajeve od devet/deset godina.

Praksa takođe pokazuje da je zavisnost od kocke, igara na sreću, kompjuterskih i video igrica intenzivnije i otpornije od bilo kojih drugih. Rad sa tim ljudima veoma je kompleksan. Bolesti zavisnosti su takve da obuzimaju čitavo biće pacijanta, stoga veliki broj njih i nakon tretmana postaju povratnici.

Preventivne mere, u vidu edikativnih tribina, vršnjačke podrške i različitih kampanja uvek treba podržati. Ipak, moramo biti svesni da bolesti zavisnosti verovatno nikada neće biti iskorenjene.