Alergija na sunce sve češća pojava

Iz godine u godinu sve je više primetna takozvana reakcija kože na sunce, u vidu alegrije. Prema stavu dermatologa, potrebno je preventivno reagovati pre samog izlaganja sunčevim zracima, pogotovo kod osoba sa osetljivijom kožom.

Alergije na sunce se dešava kada imuni sistem prepozna neke komponente suncem iritirane kože kao strane, te onda  telo pokreće imune sisteme odbrane protiv njih. Hemijska  reakcija  se najčešće manifestuje osipom. U nekim slučajevima dolazi do stvaranja manjih plikova, ili u ređim slučajevima, nekim drugim tipom eruptivnih promena na koži. Abnomalne reakcije na sunce se diskretno povećavaju, iz godine u godinu smatra i dr Siniša Jolić, specijalista dermatovenerologije, kikindske Opšte bolnice.

 

Postepeno izlaganje kože Suncu u velikoj meri smanjuje mogućnost stvaranja alergijskih reakcija. Ako se one ipak pojave, kremovi sa zaštitnim faktorom, adekvatna garderoba, šeširi, dovoljna su prevencija kod blagih oblika alergijskih reakcije.

Svaka alergija, bez obzira kako je i čime izazvana mora da se leči, te se mora tražiti i stručno mišljenje. Posle abnormalne alergijeske reakcije  javljaju se papule i urtike, koje svrbe i koje su natečene i podbule i koje često imaju i bolan efekat. Tada je potrebno izbegavati izlaganje suncu, bar neki period. Osim direktnog sunca, ustanovljeno je i da uzroci osipa i svraba mogu da budu krema za sunce, tablete, prasak i omeksivac kojim se pere ves, kao i metal Nikl koji se koristi kod minjdjuša i pirsinga, ali alergijska reakcija, koja se vidi na koži, nastaje tek pri izlaganju suncu, te je dobro pre odlaska na letovanje ili pre sunčanja uraditi i potpunu alergo pretragu, pogotovo ukoliko je do sada već ustanovljena promena na kožu u letnjem periodu, savetuju lekari.