„Al` se u Sajanu dobro jelo, baš“: Održan 5. Festival kuvanja u bagraču

Već pola decenije u Sajanu se organizuje festival zanimljiv svakom gurmanu.

Kuvanje u bagraču, odnosno kotliću predstavlja pravu veštinu, jer se ovakav način pripremanja hrane razlikuje od onog uobičajenog u kuhinji, pa su nam učesnici Festivala, koji dolaze iz Rumunije i Srbije naglasili šta je tajna njihovih gulaša, ribljih čorba i đuveča:

-Spremamo gulaš od svinjskog mesa. Morali smo da pripremimo meso, luk, papriku, biber, so i sve ostalo što treba. Najvažnije je da se kuva na tihoj vatri i što duže, to je najbitnije, ističe Pal Kajari iz Sajana, dok Ana Lenđel iz Padeja dodaje šta je presudno da bi riblja čorba bila ukusna i zbog čega je ona „najslađa“ kada dolazi iz bagrača:

-Bagrač daje poseban šmek čorbi, na najvažnije je da se ona sastoji od tri vrste ribe. Pored toga, važan „sastojak“ je i ljubav onog koji kuva. U kotliću i inače kuvamo kada se okupi veće društvo. Tako vlada i bolje raspoloženje.

 

Gost iz Rumunije Ferenc Fodor odao je tajnu svog đuveča:

-Stavljam papriku, paradajz i kobasice. Tajna je u tome da voliš da kuvaš.

Organizator ovog događaja je Udruženje „Kolping“ iz Sajana, kojima je bila želja da očuvaju ovaj tradicionalni način kuvanja:

-Pre pet godina došli smo na ideju da napravimo manifestaciju. Festival kuvanja nije takmičarskog karaktera. Tu su nam gosti iz Srbije i susedne Rumunije. Cilj je da se sastajemo, da ne nestane ono što je bilo nekada, da odlazimo jedni kod drugih. Lepo je što barem jedan dan možemo da odvojimo vreme i da svi budemo zajedno na okupu, kaže Brigita Keri iz sajanskog Udruženja „Kolping“.

Za selo poput Sajana, koje iz godine u godinu ostaje bez stanovika zbog odlaska u inostranstvo, manifestacija poput ove od velikog je značaja. Mesto zaživi, ljudi se ponovo okupljaju, baš kao što su nekad činili, a ukusna hrana je tu samo da upotpuni već lep doživljaj.