Aktuelnosti Dečijeg odeljenja biblioteke

Knjiga nije izgubila na značaju ni u 21. veku, iako je realnost da se čita sve manje. Mnoge generacije Kikinđane prvi susret sa svetom pisane reči imale su upravo na Dečijem odeljenju Narodne biblioteke „Jovan Popović“, u kome se uvek nalaze aktuelne knjige za čitaoce različite dobi. Sa bibliotekarkom Ljiljanom Markovljev razgovarali smo o trenutno najtraženijim naslovima:

-Većina dece nižeg školskog uzrasta opredeljuju se za knjige poput „Nađa i vuk“. Sa druge strane, serijal o Hariju Poteru nije toliko aktuelan kod dece koja idu u starije razrede. Javljaju se prve ljubavi, pa se čitaju tinejdžerski romani. Najmlađima su najinteresantnije slikovnice, a knjiga Uglješe Šejtinca „Čarna i nesvet“ jedna je od trenutno najpopularnijih u Kikindi. Pored naslova na srpskom, postoje i ništa manje tražena izdanja na mađarskom jeziku.

Biblioteka je odavno zašla iz svog primarnog okvira. Pored književnih večeri, u prostorijama Dečijeg odeljenja organizuju se i edukatvne radionice, ali i posebno popularni maskenbal. Već naredne nedelje mališani će moći da se odluče za omiljenog lika i da jedno veče provedu u društvu knjiga i crtanih filmova. Kao i svaki put, maskenbal će imati određenu temu, a i sada će biti „Bundeva i čarobni štapić“. Naša sagovornica ističe da je bezbednost najvažnija i da nikada do sada nije bilo problema u organizaciji maskenbala. Stoga i ovoga puta poziva sve kikindske mališane da dođu u utorak od 18 do 20 sati do biblioteke i lepo se provedu.