“Aktuelno”: gošća Milena Živkov, članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu

Ulaganja u obrazovne ustanove planirana za ovu godinu određena su u skladu sa prioritetima, a dobra komunikacija je ključ svake saradnje, istakla je gostujući u emisji “Aktuelno” na TV Kikinda članica Gradskog veća za obrazovanje i kulturu Milena Živkov.

-U OŠ “1. oktobar” u Bašaidu radi se sanacija toaleta, radovi su u završnoj fazi. Aktuelni su i radovi u OŠ “Feješ Klara” u dvorišnom delu, u objektu koji škola koristi kao boravak, biblioteku i kabinet za likovno. U ovom delu škole je u prethodnoj godini urađena fasada i spoljašni deo zgrade, a ove godine se radi unutrašnji deo.  Škola će dobiti lep i funkcionalan prostor. U planu je i rekonstrukcija krova u OŠ “Petar Kočić” u Nakovu-  navodi Milena Živkov, članica GV za obrazovanje i kulturu.

Ocenila je da su prosvetni radnici i škole uspešno odgovorili izazovu organizovanja nastave po aktuelnom modelu gde se deo odvija onlajn, a deo u klupama. Lokalna samouprava obezbeđuje sredstva za dezinfekciju, a nedavno je firma “Texam” donirala 19.000 maski za osnovce i srednjoškolce. Kada je o studentima reč, konkurs za njihovo stipendiranje koji je i ove godine raspisao grad, naišao je na veliki odziv, ukazala je Živkov.

-To nam govori da u našem gradu imamo toliko divne, talentovane dece koja su vredna i radna i možemo da očekujemo buduće akademske građane u našem gradu, na šta smo posebno ponosni. Rezultati konkursa biće objavljeni u naredne dve nedelje kada komisija bude zasedala. Najlepši čin u ovom poslu je da podržavate mlade i talentovane ljude i vidite budućnost koja je pred nama.

Rezultati konkursa za udruženja građana biće poznati za sedam do deset dana, ukazuje članica Gradskog veća.

Ove godine smo podelili konkurs na period od januara do juna. Poučeni iskustvom od prošle godine i epidemiološkom situacijom, gde veliki deo manifestacija nije mogao da se održi, ove godine smo se odlučili na konkurs podelimo na dva dela. U ovom prvom delu, aplicirao je veliki broj udruženja. Postoje neke manifestacije koje smo prošle godine preskočili, to nas sve boli, ali prilagođavamo se situaciji, pratimo epidemiološku situaciju i u skladu sa tim se i vladamo.

Živkov je najavila da 1. februara kikindsko Narodno pozorište ponovo otvara svoja vrata za publiku.

-Želela bih da istaknem da će pozorište od 1. februara početi i sa radom na novoj predstavi “Laža i paralaža” po tekstvu Jovana Sterije Popovića. To je i neki zrak nade da će za kulturu u Kikindi osvanuti bolji dani i da ćemo se uskoro vratiti svim tim manifestacijama.

Članica GV je ukazala da će novouspostavljena saradnja sa Maticom srpskom, najstarijom ustanovom kulture u zemlji, dodatno obogatiti kulturni život grada. Pored razmene programa sa drugim gradovima i opštinama, Matica će praviti specijalne programe za Kikindu, ali i otvoriti svoja vrata za kikindske ustanove koje imaju da ponude kvalitetne programe. U okviru dodele književne nagrade “Dušan Vasiljev” krajem marta biće održano predavanje o poznatom pesniku čije ime nosi kikindska gimnazija.