Aktiv direktora o novoj školskoj godini

Direktori osnovnih i srednjih škola predstojeću školsku godinu dočekuju u potpuno drugačijoj atmosferi. Aktuelna epidemiološka situacija umnogome je izmenila način na koji će se raditi u školama o čemu je i razgovarano na sastanku Aktiva direktora. Tihomir Farkaš, predsednik aktiva ističe da neće biti ni lako ni jednostavno organizovati nastavu.

-Ideja je da učenici u većim školama budu podeljeni u grupe koje ne smeju biti veće od 15 đaka, da jedan dan dolaze u školu, a jedan uče online. Sva odgovaranja i ispitivanja obavljaće se u školi , radiće peoduženi boravci, a svaka škola imaće posebne prostorije za izolaciju učenika kod kojih se primete simptomi korona virusa. Biće i posebne prostorije za odgovaranje učenika čiji roditelji imaju bojazan da im deca budu u kontaktu sa drugima – istakao je Farkaš.

Farkaš napominje da škole očekuje veliki posao prventsveno u organizovanju rada. Nije mali broj prosvetnih radnika koji rade u dve ili više škola .Učenici viših razreda neće biti u isto vreme u školi jer prema uputstvu Ministarstva više od polovine smene neće moći da bude u zgradi. Časovi će trajati 30 minuta, a dezinfekcija prostora biće češća.

Svi đaci i zaposleni biće u obavezi da u školama nose maske. Roditelji koji imaju objektivne strahove, mogu da se opredele da njihova deca pohađaju nastavu isključivo na daljinu, ali oni će morati da budu ocenjivani u školama.