Akcija merenja ŠUK i preventivna savetovanja u seoskim MZ

Udruženje dijabetičara u saradnji sa Lokalnom samoupravom, tokom marta i aprila organizuje niz akcija preventivnog karaktera. One se odnose na skrining na dijabetes i određivanje nivoa šećera iz kapi krvi, kako bi moglo da se preventivno deluje u slučaju da organizam pokazuje sklonost ka ovoj bolesti. Pregledi su besplatni, a prvi u nizu je organizovan u Mokrinu.

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti u Kikindi 30 godina radi na prevenciji, edukaciji i promociji zdravog načina života i ishrane. Lokalna samouprava, rekla je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić,  podržava  rad ovog Društva, u cilju preventivnog delovanja kako bi se predupredile posledice, kada je ova bolest, u pitanju:

-Cilj ove akcije i Lokalne samouprave i Društva za borbu protiv šećerne bolesti je podizanje svesti o ovom problemu i ovoj opakoj bolesti. Društvo  za borbu protiv šećerne bolesti ima niz aktivnosti, kojim se bavi, ali prva i najbitnija je merenje nivoa šećera u krvi, pružanje saveta oko problema i komplikacija koje idu sa ovom bolešću. Istakla bih i podatak da je u Srbiji oko 700 000 registrovanih dijabetičara, u našem gradu oko 5000 što je oko 10%stanovništva. Ova akcija Lokalne samouprave ima za cilj da se obuhvati stanovništvo svih sela i nekoliko punktova u gradu i uradi kontrolni pregled i tako preventivno deluje.  Postoji još jedan podatak, da  od dva dijabetičara, jedan nije registrovan. Polazeći od ove činjenice, ja bih pozvala  sugrađane da dođu, urade kontrolni pregled, izmere nivo šećera u krvi. 

Dijabetes je peti vodeći uzrok umiranja u Srbiji i jedan je od najvećih globalnih zdravstevnih i ekonomskih izazova, jer je sa svojim posledicama izuzetno skupa bolest. Usvajanjem zdravih stilova života mogao bi se sprečiti ili odložiti nastanak dijabetesa u 70 odsto slučajeva. Kako objašnjava dr Biljana Marković dugogodišnja predsednica Društva za borbu protiv dijabetese, osim što u sklopu svog delovanja imaju savetovalište, koje je dostupno sugrađanima i svakog petka u svojim prostorijama organizuju merenje šećera u krvi:

-Radimo isključivo pomognuti sredstvima Lokalne samouprave, koje dobijamo od njih jer ove trake za merenje glukoze u krvi su jako skupe. Mi smo do sada radili akcie u Mokrinu i Nakovu, uz pomoć MZ i u Kikindi. U gradu radimo  svakog petka. Dnevno obavilo oko 50 pregleda. Ovo je akcija koju smo rešili da odradimo u svim selima.

Žitelji Mokrina sarađuju sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti, često dolaze preventivne preglede i jedna su od mesnih zajednica koje pokazuju visoku svest kada je čuvanje ličnog zdravlja u pitanju.

Nakon akcije koja je organizovana u Mokrinu, sledeća planirana je u Bašaidu, 3. marta, zatim 5. marta u Iđošu, 12. marta u Sajanu, 16. u Nakovu, 24. u BVS, 26. u Ruskom Selu, 31. marta u Bačkoj Topoli i 2. aprila u Novim Kozarcima. Meštani svih okolnih sela će biti blagovremeno obavešteni o mestu održavanja akcije i vremenu, preko naše medijske kuće, kao i u svojim mestima u Zdravstvenim stanicama i mesnim zajednicama. U Kikindi će akcija takođe biti organizovana u aprilu.