Aerodrom nije predmet licitacije, već kampanje opozicije

Aerodrom nije predmet licitacije, već kampanje opozicije

Tvrdnja Marka Pročikevića, zamenika predsednika Aerokluba “Kikinda”, da će posle predstojeće licitacije zemljišta, zakupac moći i da preore aerodromsku pistu je lažna, i po svemu sudeći, tendeciozna. Istina je da su parcele koje se nalaze pored aerodroma, pre devet godina date Aeroklubu “Kikinda” na korišćenje bez naknade, ali umesto za potrebe razvoja aerodroma, što je bilo predviđeno ugovorom sa Opštinom, aeroklub ih je izdavao u podzakup poljoprivrednicima ubirajući tako prihod. Sada će to državno zemljište grad ponuditi na predstojećoj licitaciji.

Naime, ugovorom od 12. marta 2010. godine, Opština Kikinda je Aeroklubu “Kikinda” na korišćenje, bez naknade, na period od 40 godina, dala zemljište u neposrednoj blizini aerodroma. Kako se navodi u dokumentu koji su potpisali predsednik aerokluba Nika Adamov i tadašnji predsednik opštine Ilija Vojinović, zemljište koje je u državnoj svojini daje se na korišćenje Aeroklubu “Kikinda” radi obezbeđenja neophodnog prostora za potrebe aerodroma koji je predviđen Projektom vazdušne luke i Projektom poboljšanja aerodroma.

U praksi, međutim, konkretno zemljište aeroklub nije koristio za predviđenu namenu. Umesto za razvoj aerodroma, zemljište je izdavano u zakup poljoprivrednicima. Nadležne službe odnosno poljoprivredna inspekcija, to je i potvrdila u martu ove godine, pa je i reagovano u skladu sa zakonom, napominje član Gradskog veća Imre Kabok. On ističe da aerodrom nije predmet predstojeće licitacije državne zemlje, kako to u javnosti pokušava da predstavi Pročikević, dodajući da je razvoj aerodroma u interesu grada.

Suprotno tvrdnji čelnika Aerokluba “Kikinda”, čak i u samom ugovoru iz 2010. godine navodi se da je zemljište dato na korišćenje isključivo za potrebe funkcionisanja aerodroma i da Opština Kikinda zadržava pravo jednostranog otkaza ugovora i pre isteka roka, u slučaju da se zemljište koristi suprotno utvrđenoj nameni. Otvoreno pitanje ostaje kako je operater kikindskog aerodroma koristio novac prihodovan od zakupa državne zemlje.

Kako saznajemo, do sada nije bilo sukoba na relaciji aeroklub- gradske vlasti. Naprotiv, 2013. godine zbog dugova aerokluba, njegovi čelnici obratili su se opštini sa zahtevom za pomoć, u čemu im se i izašlo u susret.

Izvesno je, međutim, da zamena teza o “preoravanju aerodroma”, plasirana u javnosti nije bezrazložna. Supruga autora pomenutog saopštenja Jelena Pročikević je aktivistkinja SzS koja se proteklih meseci u lokalnoj javnosti deklarisala kao vođa protesta opozicije” 1 od 5 miliona” u Kikindi, pa nije teško odgonetnuti da se i aeroklub i aerodrom koriste sada kao predmet političke kampanje i opozicione propagande. Izvesno neuspešne.