ADZNM “Gusle” svečanim koncertom obeležilo slavu Sretenje i Dan državnosti

ADZNM „Gusle“ kao najstarija institucija kulture u Kikindi, koncertom koji je održan u prepunoj sali Narodnog pozorišta, uz učešće pevačke grupe, igračkog  ansamblia i velikog  narodnog orkestra i  podršku hora „Kornelije Stanković“ obeležilo je Dan državnosti i slavu „Sretenje“.

“Gusle” su osnovane davne 1876. godine. U rad društva, kroz više sekcija, uključeno je šesto aktivnih članova. Ovaj praznik odabran je za krsnu slavu jer su „Gusle“ prvi javni nastup imale 14. februara 1876. godine.

Navodeći značaj ovakvog društva, koje je radilo, radi i opstaje gotovo vek ipo, okuplja godinama generacije mladih, na taj način negujući tradiciju, običaje i kulturu naroda ovog podneblja, predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak, čestitala je slavu Društvu, a i Dan državnosti svim sugrađanima:

-Pre svega, zaista mislim da je ovo jedan od najvažnijih datuma u našoj zemlji. Koristim priliku da Srbiji i svim njenim državljanima čestitam Dan državnosti, u svoje ime i ime Gradske uprave Kikinde.  Ovo jeste dan, kao prilika kada treba da se podsetimo svega onoga što su nam preci ostavili, svega onoga za ćega su se borili: svih tih tradicija, borbi, izazova, ognjišta, ciljeva koje su postavljali da bi država bila danas ovakva kakva jeste. Mi smo danas  ti, koji su nasledili naše pretke, mi treba da osvetlamo i sopstveni obraz i  opravdamo njihova zalaganja, mi smo ti koji treba da se borimo i borimo se na svakodnevnom nivou za ovu našu zemlju, mi drugu zemlju nemamo i čvrsto smo odlučili da sačuvamo sve ono što je navrednije u njoj.

“Gusle” su jedno od najstarijih srpskih kulturno – umetničkih društava u Vojvodini i Srbiji, o čemu svedoči i predratna zastava “Gusala” koja se čuva u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, a pečat iz XIX veka u Istorijskom arhivu Kikinde. Od prvog dana, društvo nije menjalo ime.

Direktor “Gusala” Zoran Petrović s ponosom ističe značaj ovog društva, kada je negovanje tradicije i kulture u životima generacija mladih ljudi u pitanju:

– Koncertom smo počeli i 145 koncertnu sezonu. Nadam se da započinjemo još jednu koncertnu sezonu. Prošla je bila dobra,  a nadamo se da će ova biti još bolja. To je princip rada našeg društva. Koncert je posvećen pre svega Danu državnosti, zatim  slavi Sretenje, a i početku  145 koncertne sezone.

“Gusle” su nosioci brojnih priznanja, među kojima su Orden Svetog Save V stepena, Iskra kulture, Vukova nagrada i Zlatna plaketa Saveza amatera Srbije. Poznati dirigenti Josif Marinković, Robert Tolinger i Hranislav Hartli nekada su bili članovi Gusala.

Članovi ovog društva su do sada imali više od 4500 koncerata, a gostovali su u više od 300 gradova u zemelji i inostranstvu.