Adventski venci na radionicama u OŠ “Feješ Klara”

 

Za originalan adventski venac, koji su pravili učenici mađarskih odeljenja OŠ “Feješ Klara” u okviru prazničnih radionica, koristili su veštačke ili prave grančice omiljenog zimzelenog drveća, božićne dekoracije raznih oblika, zatim mašne, kuglica i figura, lepak i žicu. Ukrašavanje adventskih venaca, čija je prva sveća upaljena prošle nedelje, poseban je izazov za najmlađe, koji za tu prliku mogu koristiti različit materijal. Sveće na vencu simbolizuju četiri nedelje adventa, objasnila je učiteljica Monika Mandić, razredni starešina drugog dva razreda…

Advent potiče od latinske reči Adventus, što znači isčekivanje. Danas, zahvaljujuću udruženju građana “Kekend” pravimo adventski  venac. Pravimo ga od grana jela, što znači večnost. Prve nedelje se pali prva sveća, ljubičaste je boje i simbolizuje nadu. U toku druge nedelje pali se druga sveća, koja je takođe ljubičaste boje i simbolizuje ljubav. Treće nedelje se pali sveća roze boje, koja je radost, ili sveća pastira..

U sredini venca stavlja se bela sveća, koja je simbol čistote. Ideja Adventskog venca nastala 1838. u Hamburgu. Mladi evangelistički pastor i učitelj Johan Hinrič okupio je siročad s ulice i u jednoj staroj i trošnoj kući ponudio novi dom.

Svake godine je u periodu pred sam Božić, od početka decembra organizovao posebne trenutke molitve, u okviru kojih je palio po jednu sveću, stavljao ih na veliki drveni venac, koji bi na sam dan Božića zasjao sa svih 24 sveća.