Ekipa DVD Nakovo, najbolja na gradskom vatrogasnom takmičenju DVD-a

Vatrogasno takmičenje koje je proteklog vikenda bilo organizovano u Nakovu, otvorio je predsednik MZ Nakovo, Mladen Đuran, rekavši da takvo nadmetanje ima za cilj održavanje mobilnosti Operativne vatrogasne jedinice, ali i popularizaciju vatrogastva, a posebno kada se rade javne vežbe. Svi, koji su učestvovali, a bilo je takmičara iz svih okolnih sela, kao i iz Kikinde, ispoštovali su zastavu i himnu, nakon čega je zvanično i otvoreno gradsko vatrogasno takmičenje. Svoje znanje je demonstriralo 34 ekipa, iz Kikinde i okolnih sela, raspoređenih u osam kategorija, podmladak muška i ženska ekipa, juniori muška i ženska, zatim Dobrovoljno vatrogasno društvo, ženska ekipa A i B, zatim muška ekipa Ai B, što znači da je na terenu FK „Polet“ bilo oko 500 takmičara.

Vrlo je bitan odnos prema zajednici, koji se baš kroz uvođenje mlađih generacija u redove vatrogasaca na pravi način i afirmiše, mišljanja je i član OV Miodrag Bulajić, koji je obilazeći sve punktove, bodrio članove vatrogasnih društava.

Na otvaranju takmičenja prisutnima se obratio i predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Kikinde, Branislav Čolak i poželeo učesnicima da budu uspešni. Na ovakvim takmičenjima važe pravila koja propisuje Stručno tehnički savet Vatrogasnog saveza, koji ima pravo da menja i dopunjuje pravila takmičenja. Prema tvrdnji jednog od glavnih sudija na takmičenju Aleksandra Kovača, ranija takmičenja su bila masovnija.

Učesnici su se pripremali za takmičenje, kroz razne etape. Pojedini od članova ekipa u u društvu podosta dug period, ali je bilo i početnika. Većina se izuzetno dobro snašla, pokazujući da su trud i zalaganje urodili plodom. Na ovakvim takmičenjima obavezno je prisustvo i lekarske službe, koja je tokom trajanja takmičenjima bila u potpunoj pripravnosti.

Ekipi DVD BVS -a su se pridružili izviđači odreda “Proka S Plavi”, učeći i neke novije veštine, ali i popunjavajući redove vatrogasnog društva. U drugim ekipama, osećao se takmičarski duh, ali i prava ljubav prema ovom humanom pozivu.

Seniori su se takmičili u vatrogasnoj vežbi 2-1-A i štafetnoj trci sa preprekama, a vatrogasni podmladak je izvodio vatrogasnu vežbu sa brentačom i štafetnu trku. Najbolji su ipak bili članovi ekipa iz Nakova, koji su svom društvu doneli čak tri zlatne medalje.

Osim ekipe Nakova koja je osvojila prvo mesto u kategoriji podmladak ženska ekipa, juniori, takođe ženska ekipa i u kategoriji DVD ženska ekipa “A”. U kategoriji DVD muška ekipa “A” pobednici su bili članovi DVD iz Ruskog Sela, kao i u kategoriji DVD ženska ekipa “B”. Mokrin je osvojio zlato u kategoriji podmladak-muška ekipa i juniori muška ekipa, dok je u kategoriji DVD muška ekipa “B”, prvo mesto osvojila ekipa Kikinde. Nakon oficijalnog spuštanja zastave i zatvaranja takmičenja, organizatori su priredili ručak za sve učesnike. Sledeće okupljanje mladih i starijih vatrogasaca zakazano je za 16. septembar, kada će Kikinda biti domaćin okružnog takmičenja.