9. “Seoski party” okupio više od 1500 posetilaca

Jedno od devet sela, na samom severu Banata uspešno se izborilo da bude rame uz rame sa varošicama, ali i gradovima, kada su organizacije manifestacija u pitanju. Mokrin, kao mesto u kom se više decenija održavaju manifestacije, “Nadmetanje guskova” i “Uskršnje tucanje jajima”, skoro deset godina neguje i organizuje isto tako posebnu i nigde kopiranu manifestaciju Seoski party. I baš tim povodom, proteklog vikenda Mokrin je bio mali centar sveta, za sve koji su rešili da subotu provedu u veselom druženju i tradicionalnom nadmetanju.

Vašarište je bilo taman dovoljno da primi oko hiljadu ipo posetilaca. Kako je rekao prvi čovek sela Goran Dumitrov, manifestacije, koje se organizuju u Mokrinu stavljaju ga u red sela, koja drže do tradicije i neguju sećanja na davna vremena…

-Svaka čast, ja kažem i onima koji su osmislili manifestaciji. Idejni tvorac nultog okupljanja Milorad  Bajšanski Bajša je pre deset godina organizovao ovu manifestaciju, obukao nas u nošnju i opet nas okrenuo ka tradiciji. Volonteri i entuzijasti i dalje uspešno organizuju  ovu manifestaciju.Grad je podržao ovu manifestaciju. Vidim da veliki broj žitelja čeka ovaj parti.

Manifestacija „Seoski parti“ okupila  je veliki broj kako samih žitelja Mokrina i okolnih mesta, tako i gostiju iz drugih delova Srbije, ali i sveta. Ovoga puta su igre bez granica, na mokrinski način upotpunili i učesnici kampa, koji borave na Terra panonici,  u okviru projekta Mokrin haos.

Više od tridesetak mladih žitelja, rekli bi sveta, pošto su došli iz Bugarske, Kanade, Francuske, Saudijske Arabije, Velike Britanije i drugih zemalja, uživalo je, onako spontano i opušteno razbaškareni na staroj traktorskoj prikolici i uz osveženje pratili dešavanja na najvećoj seoskoj žurci u ovom kraju. Zaštitno lice zabave, koji ličnim primeroma daje pečat celoj manifestciji inače, organizator i digogodišnji koordinator celog sadržaja manifestacije, koja se održava uz podršku grada Kikinde, Nenad Čavić kaže da je Seoski, ili Seljački parti manifestacija, kojoj se raduju i deca i stariji…

-Ove godine smo pripremili dosta aktivnosti, dosta takmičenja. Takmičenje u kuvanju riblje čorbe uz učešće 40 ekipa, kao i takmičenje u sportskim igrama, u okviru kojih će učešće uzeti oko 120 takmičara. Ovo je lepo i neformalno druženje, koje baš zbog toga i ima neku svoju draž.

A, da bi se ispoštovao kriterijum, pri odabiru najbolje riblje čorbe, organizatori su pozvali i pravog stručnjaka. Milan Maletić poznat i kao Milan kuvar, više od tri decenije gradi svoj renome, na osnovu izuzetnih uspeha na raznim gastronomskim manifestacijama, koje su na međunarodnom nivou. Profesionalni kuvar, imao je i šta da kaže povodom kuvanja specijaliteta, riblje čorbe na na naš način…

-Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju, odve na periferriji Mokrina. Nije bitno takmičenje, bitno je druženje. Ja ću morati da probam oko 40 čorbi, što i nije baš lako i da ocenim najbolju. Najbitnije za riblju čorbu je miris ribe, paprike i luk. To su osnovni sastojci, koji uz so daju poseban ukus ovom specijalitetu. Ja ne pravim svoj lični kriterijum, niti ocenjujem prema svom ličnom ukusu. Poštujem najosnovnija pravila i to je ustvari presudno. Dobra gustina, lepa boja, potkovica od ribe mora da se vidi na površini…

Kada su majstori varjačarstva, drugi ili treći put ispred kotlića u pitanju, 90 % se radi o muškim ekipama, koje dobro znaju šta je valjana riblja čorba.

Dobra strana ovakvih okupljanja je kada se pristupi sa merom, a pri tome se misli i na začine i na vatru, ali i na ego. Većina već na samom početku odluči i kroz slogan „Važno je učestvovati“ provede lep dan u društvu, kuvajući čorbu za sebe i za društvo. U sportskim igrama, kao najbolji u trci u džaku bio je Boris Bulatović iz Banatskom Velikog Sela, u pravljenju bunara od čokanja pobedio je Željko Fišakov iz Mokrivna, dok je ogromnu traktorsku gumu vrlo veštim manevrom, za 27 sekundi doterao Slobodan Pejčić takođe iz redova domaćina. Najbolju riblju čorbu napravili su, prema mišljenju predsednika žirija Milana Maletića ekipa „ Da se ne zaboravi“ i glavni u toj priči Janoš Kala.