9. Međunarodni festival podvodnog filma “Podvodni svet”

Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije, kao i izložba dečje fotografije na temu „Podvodni svet“, u organizaciji Ronilačkog kluba „Orka“ deveti put je predstavljen kikindskoj publici. Kako je rekao predsednik i trener „Orke“, Stojan Bogosavljev posetiocima je na ovaj način omogućeno da vide zanimljive filmove zahvaljujući, između ostalog i saradnji sa drugim klubovima:

-Svake godine sve više dece se uključuje, crtaju, a mašta je nepresušna. Filmove dobijamo iz celog sveta, kao i fotografije. Nama ostaje da približimo posetiocima čitav taj svet, koji ni mi baš često ne vidimo.

„Orka“ broji više od 50 stalnih članova, a od tog broja je oko tridesetoro dece, koja ovaj sport smatraju vrlo atraktivnim, između ostalog i zato što im je omogućeno da putuju:

-Vidite i sami da često putujemo na turnire po Evropi. Mađarska, Švajcarska, Nemačka. Sve to   iziskuje  dosta ulaganja, ali mi smo svugde  dobro prihvaćeni, pomažu nam.

U klubu se najviše igra podvodni ragbi, a članovi vole da igraju i podvodni hokej. Najčešće sarađuju sa klubovima iz Mađarske. Kako Bogosavljev ističe, treneri iz više zemalja sa kojima sarađuju su obučavali članove Orke, kako bi se usavršili u tim sportovima. Dunja Bjelić ima 12 godina i tri godine je članica “Orke”:

-Odabrala sam ovaj sport zato što je neobičan. Želela sam da budem drugačija. Sport nije nik, ali  ni naročito  težak, više je fizički zahtevan. Imam tremu pred utakmice, što je donekle i normalna stvar,  ali nije  nešto naročito naglašena.

 

Prošle godine su članovi Orke prvi put bili u Grčkoj, u trening kampu za devojčic, u okviru kog su mogli da se upoznaju sa radom oko 35 članica drugih klubova iz celog sveta, koje se takođe bave ovim podvodnim sportom.

Ovogodišnji, deveti po redu Međunarodni festival podvodnog filma je organizovao Kulturni centar u saradnji sa ronilačkim klubom Orka, Europhoto Digital, ARI, podvnodnim ragbi klubom Orka i strip radionicom Kulturnog centra EPIKA. U okviru festivala planirana je i izložba fotografija i art plakata – MORE, MORE …