76 godina od osnivanja Velikokikindskog partizanskog odreda

Predstavnici SUBNOR-a, delegacija lokalne samouprave, kao i članovi udruženja i organizacija položili su vence na spomenik podignut u znak sećanja na rodoljube koji su na ovom mestu, 28. jula 1941. godine, osnovali Velikokikindski partizanski odred. 76. godina od značajnog dešavanja za istoriju Kikinde, kada je zvanično i počela revolucija u kikindskom regionu.

Potrebu negovanja sećanja na NOB-u, kao i na evociranje uspomena iz tog perioda i počasni predednik SUBNOR-a, devedesetogodišnji borac Zdravko Ljiljak dokazuje dolaskom na spomenik obeležje, svakog jula. 28.jul je jedan od najvažnijih datuma u antifašističkoj borbi građana Kikinde. Na terenu koji nije pogodan pružanju otpora neprijatelju hrabri pripadnici Kikindskog partizanskog odreda su svoju borbu faktički započeli onda, kada su rešili da se okupe i formiraju odred.

Ono što Srpski ratni veterani predlažu, to je da se na spomen obeležju, koje je podignuto u znak sećanja na pokretanje prvog Velikokikindskog odreda,  ne polažu venci i ne svira posmrtni marš, već da se okupljanje bazira na  sam pokret i  deju o formiranju odreda, kada još uvek niko nije poginuo. Zbog svega navedenog, oni  i smatraju da je  događaj za neku drugačiju vrstu prrograma, uz motivaciju mladih da probaju da evociraju uspomene kroz performanse i osmišljen program.

 

Nakon što je oformljen odred, počele su borbe. Većina boraca je 4. avgusta, 1941. poginula, na Simićevom salašu, u borbi protiv okupatora. Predstavnici SUBNOR-a, će na Simićevom salašu 4. avgusta održati komemorativni skup u znak sećanja na stradale rodoljube.