60 godina od male mature

Osmesi, pokušaj prepoznavanja druga iz školske klupe i sećanje na đačke dane obeležilo je okupljanje generacije rođene 1943. godine na šezdesetoj godišnjici od male mature. Iako su OŠ “Jovan Popović” završili školske 1957/58. godine rado se vraćaju u taj period života.

-Mi smo bili generacija koja je eksperimentalno razdvojena na muško i žensko odeljenje. Bilo nas je dva odeljenja u kojima je bilo šezdesetak učenika. Posle šest decenija od male mature nema nas puno, na žalost, mnogi iz moje generacije nisu više među živima. Od nastavnika samo dva su živa, ali zbog starosti nisu mogli da budu sa nama – istakla je Radojka Grujić.

Ovo je treći put da se ova generacija sastaje od kada su stariji, a od poslednjeg druženja prošlo je 10 godina.

-Vreme brzo prolazi i ne možemo ga zaustaviti, ali se trudimo da ni ono nas ne zaustavlja – dodala je Radojka Grujić.

U ovoj generaciji đaka bio je i Jovan Pejin, arhivski savetnik i nekadašnji direktor Istorijskog arhiva Srbije.

-Bilo mi je teško da prepoznam neke od svojih školskih drugova, ali bilo mi je veoma drago što su me zvali na ovaj skup. Mnogi od njih su se maskirali, ofarbali su kosu u belo, pa su samim tim promenili lik – rekao je Pejin.

Da godine nisu prepreka za kvalitetan život govori i primer Jovana Pejina koji je svojim nekadašnjim drugovima na poklon doneo svoju najnoviju knjigu. Reč je o studiji o Alojzu Stepincu.