Dečiji dispanzer: aktuelne virusne infekcije

U Dečijem dispanzeru od početka godine pregledano je 2060 pacijenata, a u 82 slučaja potvrđeni su adeno 44 i noro virus, čiji su glavni simptomi povraćanje, dijareja i povišena temperatura. Dr Vesna Tomin, načelnica ove zdravstvene ustanove, ističe da ova brojka nije alarmantna, te da je tipična za ovaj period godine.

Najčešći zdravstveni problemi najmlađih Kikinđana i dalje su respiratorne infekcije. Grip je bio najveći problem krajem decembra, ali je raspust doprineo prekidanju ovog epidemiološkog lanca.

U poslednje vreme javljaju se i slučajevi inficiranja od adeno 44 i noro virusa. Ova dva oboljenja imaju veoma slične simptome, ali se oni donekle i razlikuju.

Deca povraćaju, imaju proliv i povušenu temperaturu. Za sve ove infekcije je karakteristično da kratko traju, naročito noro virus. On ima buran tok, ali u toku jednog dana detetu već bude bolje, kaže dr Tomin.

Adeno 44 virus ima iste tegobe, koje traju dva do tri dana. Naša sagovornica ističe da roditelji treba da se jave lekaru ukoliko broj povraćanja i dijarejarnih stolica bude učestao, odnosno viši od pet.

Kod male dece preporučljivo je da se u ovom periodu koristi nešto od preventivne terapije u vidu imuno protektiva. Deca u kolektivu su pod većim rizikom, te je njima ovaj vid terapije neophodan. Naša sagovornica ističe da je najbolji vid preventive tokom viroza smanjen kontakt.