Kikinđani će srpsku Novu godinu dočekati skromno

Praznični period u našoj državi nezvanično se završava u noći između 13. i 14. januara, kada se dočekuje srpska Nova godina. Televizija Rubin pitala je građane Kikinde kako će proslaviti ovaj praznik. Većina anketiranih sugrađana odgovorila da ne pridaje veliki značaj ovom datumu, te da će noć između petka i subote provesti uobičajeno.

Ipak, neki Kikinđani će proslaviti pravoslavnu Novu godinu, ali skromno. Najvažnije je da će porodica biti na okupu i da to veče provedu u radosti:

-Mi smo za srpsku Novu godinu i svečari, te ćemo ovaj praznik proslaviti porodično i u društvu prijatelja. Na trpezi će biti kolač, žito, prasetina, sarma ili podvarak. Uz pravoslavnu Novu godinu slavimo i svetog Vasilija, tako da je u našem domu taj datim veoma značajan, ističe naša sugrađanka.

Oni koji ne žele da kod kuće dočekaju srpsku Novu godinu, na raspolaganju imaju lokalne restorane i klubove. Za razliku od zvaničnog dočeka, cene u kikindskim lokalima sada su nešto skromnije. Primera radi, za doček srpske Nove godine u restoranu „Belavila“ treba izdvojiti 1850 dinara, a u tu sumu uračunati su predjelo, glavno jelo i neograničeno domaće piće. Goste ovog lokala zabavljaće bend Par-nepar. U klubovima i kafićima gde izlazi uglavnom mladi sugrađani, pravoslavna Nova godina neće biti posebno obeležena, osim u klubu „Sound“, gde će se ulaz te večeri plaćati 200 dinara i gde će nastupiti poznata folk pevačica.