43. Izložba sitnih životinja u Kikindi

Prvu izložbu  ovakvih srazmera i ovakvog profila Kikinđani su organizovali još davne 1953. godine, od kada ustvari i datira opredeljenost određenog broja sugrađana da gaje sitne životinje.

 

Ovoga puta su u organizaciji izložbe svoj učinak dala tri udruženja, te je izložba poprimila izgled veće manifestacije, na koju su pozvani svi ljubitelji sitnih životinja. Kako je naveo predsednik Udruženja ukrasnih golubova „Golub“ Miroslav Stojadinov, kontinuitet održavanja izložbe jedino je mogao da poremeti nedostatak novčanih sredstava.

-Objedinili smo sva tri udruženja. Prema mom mišljenju, tako je manifestacija podignuta na još viš nivo. Retko šta se toliko dugo i u kontinuitetu održava u Kikindi, što nas još više motiviše. Od 2011 se u kontinuitetu održava. Prošlogodišnja izložba je bila najbolje posećena, u istoriji Kikinde i imali smo najveći broj eksponata. Ovoga puta je izloženo 391 eksponat, kada su golubovi u pitanju, iz 19 mesta, imamo 100 kunića, u šest rasa  i oko stotinak eksponata živine…

 

Ove godine je broj kunića premašio sva očekivanja organizatora, rekao je sa posebnim zadovoljstvom odgajivač Udruženja odgajivača kunića “Orijaš“.

 

Jedan od sudija ovoga puta je i gost iz Bara, Bogoljub Gogić, koji je takođe dugogodišnji pasionirani uzgajivač kunića. Kako je naveo, Kikindska manifestacija je jedna od najboljih.

 

Kikindska udruženja organizuju ovakvu izložbu jednom godišnje i to prema planu i rasporedu Saveza odgajivača sitnih životinja. Kikinda na osnovu tog plana jeć decenijama organizuje izložbu u novembru. Kako je naveo Stojadinov, za organizaciju se snalaze na osnovu uplata malobrojnih sponzora.

Oni su kao odgajivači ispoštovali sve norme, a jedna od njih je potpuna priprema hale za prihvat što više eksponata, a to znači dezinfekcija svih prostorija, za čega su oni morali da izdvoje blizu 30 000 dinara. Cilj manifestacije je da se ispoštuje tradicija, kao i da se u ovu vrstu hobija uključi što više mladih sugrađana, kako bi tradicija imala svoju budućnost. Sutra od sedam do 12 sati će u okviru izložbe biti organizovana i berza sitnih životinja.