4. izložba “Kikindski pčelari Kikinđanima-2017.”

Četvrti put su kikindski pčelari bili domaćini  izložbe, koju su organizovali pod nazivom „Kikindski pčelari Kikinđanima“. Izložbu je otvorio član GV Milivoj Linjački, a prisutne su pozdravili i gosti iz Rumunije i Hrvatske, kao i predsednik pčelarskih organizacija Vojvodine. Ovakav vid predstavljanja vrlo je bitan za Kikinđane, koji se na taj način upoznaju sa lokalnim pčelarima i sa proizvodima, koje oni prave. Predsednik Udruženja pčelara Kikinde, Saša Čolak je naveo i da je ove godine svojevrsna prilika i da se obeleži   80 godina, od kada organizacija postoji u Kikindi.

-Manifestaciju poklanjamo gradu i želja nam je da proslavimo početak osnivanja našeg udruženja, a to je davne 1937. Imamo goste iz Hrvatske, Rumunije, tu je i predsednik Saveza pčelarskih organizucija Vojvodine. Pomogli su nam učenici  škole “Jovan Popović”, koji i imaju svoju pčelarsku sekciju, a tu su i učenici škole “Milivoj Omorac” iz Iđoša, kao i muzičke škole “Slobodan Malbaški”. Deca vole da se druže sa pčelarima. Podelili smo i nagrade za najbolje literarne radove, a organizovali smo i slodnevno druženje za sve učesnike manifestacije.

 

Saradnja je vrlo dobra sa kikindskim udruženjem, rekao je i predsednik pčelarske Udruge iz Vinkovaca, Stanko Čuljka, a baš taj kontakt jako dobro dođe kao dopuna osnovnom znanju, u periodu kada je ustanovljena ekspanzija novih bolesti pčela, koje je potrebno pratiti. Porodica Grbić, pet godina je u pčelarstvu, već treću godinu izlaže svoje proizvode na trgu i vrlo su zadovoljni ovakvim angažmanom u okviru udruženja…

-Želja nam je da što bolje upoznamo Kikinđane, kao i da oni nas upoznaju. Mi smo imali sreće.U okviru projekta, u pčelarskom udruženju, ponuđeno nam je nekih pet košnica, da li želimo. Mi smo prihvatili i uz mentora, Duška Janića smo krenuli. Sad već imamo jedamn krug svojih mušterija. Uglavnom, tad smo krenuli. Koristimo porodično med, polenov prah i propolis.

 

U realizaciji programa su se kroz razne tačke predstavili i učenici osnovnih škola, ali i predškolci, a uručene su i nagrade za najbolje likovne radove. Nakon programa na trgu organizovane su radionice, predavanja u Kulturnom centru, nakon čega su pčelari obišli pčelinjake i nastavili druženje.