30. Trka za srećnije detinjstvo okupila oko 4500 učesnika, u 27 kategorija

Najmasovnija sportsko-rekreativna i humanitarna akcija Crvenog krsta Srbije, koja promoviše zdrave stilove života i solidarnost „Trka za srećnije detinjstvo“ obeležila je jubilarnu tridesetogodišnjicu, u našem gradu. Ovoga puta kupovinom startnog broja, 4500 sugrađana podržalo je humanu ideju trke.

U 27 kategorija više hiljada učesnika Trke za srećno detinjstvo prošlo je kroz cilj. Manifestaciju koju organizuje Crveni krst, kao pokkrovitelj  podržava grad Kikinda. Pod sloganom “Imamo cilj – dođi na start”, manifestacija ima za cilj da među mladima u osnovnim i srednjim školama podstakne humanost, promoviše zdrave stilove života i propagira volonterski rad. Predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak je zajedno sa generalnim sponzorom otvorila manifestaciju, čestitajuću jubilej u ume grada i u svoje ime:

-Zaista čestitam Crvenom krstu i Aranki Felbab, jer je na njenu inicijativu ova divna manifestacija dovedena u naš grad, pre 30 godina. Mene raduje što je svake godine odziv sve veći i veći. Ovo je ujedno priča o tome kako se mi brzo odazovemo pozivu, kada je humanost u pitanju, Posebno je značajno što trka ima humanitarni karakter. Ja uvažavam ovu istrajnost, dugogodišnju. Danas smo svi ovde. Naravno da trčimo, naravno da imamo svoj cilj. Sjajno je i od svih, najviše se obradujem kada vidim da trče srednjoškolci, zato što mislim da su oni u onim godina kada kažu “mi to i ne moramo”, ali ipak dođu. Izuzetno lepa atmosfera. Koristim priliku da u ime grada čestitam organizatorima na dobro organizovanoj manifestaciji.

Godinama trku podržavaju Jaffa i Banini, kao i porodična firma „Kolačić sreće“iz Beograda, ali i mnogobrojni sponzori. Podršku kao i svake godine i ove jubilarne je dao Crveni krst Srbije, čiji je generalni sekretar Ljubomir Miladinović svojim dolaskom ispoštovao grad i organizatore. On je rekao da je Kikinda  domaćin i da se može  reći da je nekako baš sa Kikindom i počela Trka:

-Čitav ovaj dan je posvećen ovom događaju. Mi smo veoma zadovoljni što ovakvu manifestaciju imamo u Kikindi i što čitava ova ulica, centar grada posvećeni su ovom događaju. Deca trče u humane svrhe i time dokazuju svoju humanost.

Trka, koja se odvija u Kikindi okarakterisana je kao jedna od najbolje organizovanih i najmasovnijih u Srbiji. Tri decenije u kontinuitetu znači i dobru organizovanost više od 150 volontera i saradnika, rekla je i sekretarka Crvenog krsta Kikinde, Danijela Bjeljac:

-Veliku pomoć smo imali od gradske uprave, kao pokrovitelja manifestacije,  i od generalnog sponzora, Grindeksa, koji je obezbedio vredne nagrade za učesnike. Danas će veliki broj učesnika trčati trasom zdravlja. Cilj nam je, kao i svake godine  da prikupimo sredstva prodajom učesničkih brojeva i od donatora i sponzora. Sva ta sredstva vraćaju se našim najmlađim sugrađanima, dakle školama i predškolskoj ustanovi. Priprema ovakve manifestacije zahteva dosta vremena i ozbiljnog rada, u tome nam pomaže OO Trke, kao i veliki broj volontera OTJ i  saradnika.

Trku generalno, šestu godinu podržava kompanija „Grindex“, koja je ovoga puta za najbrže učesnike obezbedila bicikle, rolere, kao i nagradne vaučere. Promoter ovogodišnje manifestacije je bio i dokazani sportista, rukometaš “Grindex-a” Milan Lisica, koji je takođe iskoristio priliku da sezahvali na ukazanoj časti da bude deo ove dugogodišnje manifestacije.

Program su zvanično kao i godinama unazad započeli članovi hora „Čuperak“ kao i mališani vrtića „Plavi čuperak“ nakon čega je tradicionalno usledila šetnja roditelja  sa bebama. Ovoga puta Anabela Šanti će sa svojom porodicom provesti vikend na Vršačkom Bregu, u odmaralištu Crvenog krsta.

 

Održavanje manifestacije je pre, tačno tri decenije pokrenula Aranka Felbab, koja kaže da je te davne 1989. u trci bilo oko 300 učesnika. Na 30. Trci za srećnije detinjstvo učestvovalo je oko 150 volontera Crvenog krsta, članova OTJ, koji su obezbedili sanitetsko obezbedenje, obezbeđenje duž cele trase, cebad, poljske krevete, kombi, kao i obucene volontera iz prve pomoci. Ovi vredni volonteri su nakon manifestacije počistili ceo prostor dužinom održavanja trke. Prikupljena sredstva od trke biće namenjena programskim aktivnostima u školama.