25 godina programa Narodne kuhinje u Kikindi

Kikindski Crveni krst realizuje program Narodne kuhinje od 1994. godine u kontinuitetu. Sami korisnici Narodne kuhinje su najugroženija kategorija našeg stanovništva, koje je u socijalnoj potrebi i među njima je veliki broj dece.

Svakodnevno se u Narodnoj kuhinji priprema 550 kuvanih besplatnih obroka, a vikendom se pakuju lanč paketi. On se sprema i za praznike. U svih devet sela, Crveni krst distribuira lanč pakete za 450 korisnika. Hrana je raznovrsna i svaki dan se na jelovniku nalaze različiti ukusi, jer je za svaki dan pripremljen drugačiji obrok, kaže Zorica Berar, koja je dugogodišnji korisnik Narodne kuhinje:

-Osmu godinu vučem obrok odavde. Vukla sam ga i pre. Meni je dobro, ne mogu da kažem da ne valja. Ne mogu da pričam da mi ručak nije dobar. Crveni krst misli na nas. Imamo i pakete i kuvani obrok i kako da kažem da nije dobro. Meni je dobro. Evo danas imamo paprikaš, sutra pilav, imamo kupus, pasulj, gulaš, boraniju. Imamo i svako po veknu hleba. Kako da kažem da nisam zadovoljna, kada je sve kako treba?! Pravo na besplatan obrok koriste pojedinici ili porodice koje su ujedno i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, ili lica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelazi 50 odsto minimalne zarade za mesec koji prethodi mesecu u kome je podnet zahtev, a koja su stara i iznemogla i čiji srodnici ne mogu ovu pomoć da im pruže. Takođe, pravo na besplatan obrok imaju i porodice, čiji član ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć. Organizacija vodi računa o svima koji nisu u mogućnosti da sebi pripreme obrok, kaže sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac:

-Gradska uprava izdvaja sredstva iz budžeta za program Narodnu kuhinju, kao što se posredstvom Crvenog krsta Srbije, odnosno Ministarstva za rad, zapošljavanje i  boračka i socijalna pitanja obezbeđuje i dodatnih deset artikala, za rad Narodne kuhinje. Funkcionisanje Narodne kuhinje je u skladu sa svim važećim zakonskim odredbama, propisima. Implementiran je i hasap sistem, kako u kuhinji, tako i u pekari, tako da se isključivo vodi računa o bezbednosti, pripremi i distribuciji obroka. Redovne akcije solidarnosti sugrađana, deo su aktivnosti koje Crveni krst sprovodi. Takođe, deca, korisnici Narodne kuhinje su ove godine, njih 25 boravila u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću. Bila su obuhvaćena programom letnje škole, sa njima se dodatno radilo, u toku desetodnevnog boravka na moru– dodala je Bjeljac.

Takođe 14 dece, iz sive zone siromaštva posredstvom Crvenog krsta Vojvodine upućeno je odmaralište Crvenog krsta u Bačkoj Palanci. Život u ekstremnom siromaštvu fundamentalno narušava ljudska prava.

Prema procenama UN u svetu ima više od 2,2 milijarde ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva. U najtežem položaju su mnogočlane porodice, deca, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.