Kikinda obeležila Dan zaštite životne sredine

U Kikindi je obeležen Dan zaštite životne sredine. Ovogodišnji slogan je “Pobediti zagađenje plastikom.”
Kompanija FCC i Grad Kikinda zajedniči su organizovali akciju prikupljanja starog papira u okviru kampanje “Čistunko”. U akciji su učestvovale sve škole i vrtići sa teritorije grada, a najuspešnijima su dodeljene zahvalnice.

-Ovo je peto takmičenje u okviru akcije “Čistunko”. Prikupili smo 5,4 tona starog papira. Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali posebno vrtiću “Šilja” iz Novih Kozaraca koji je osvojio prvo mesto u obe kategorije i po ukupnoj količini prikupljenog papira i po količini papira sakupljenog po detetu. Najbolja u kategoriji osnovnih škola je “1. oktobar” iz Bašaida koji su sakupili najveću količinu starog papira, a po količni sakupljene hartije po đaku pobedu je odnela nakovačka škola “Petar Kočić” – istakla je Ana Babić, PR Kompanije FCC.


Stari papir prikupljan je od 1. septembra prošle do 31. maja ove godine. Vaspitači i učitelji iz nagrađenih škola napominju da kroz ovu kampanju podižu ekološku svest kod dece.
-Već nekoliko godina unazad osvajamo prvo mesto u sakupljanju stare hartije. U akciji prvenstveno učestvuju deca i roditelji, a pridružili su nam se i meštani – rekla je Danijela Vasković, vaspitačica u vrtiću “Šilja”.


-Veoma nam je drago što smo ove godine postigli sjajan rezultat, a u akciji učestvuju svi đaci u našoj školu. Na ovaj način razvijamo ekološku svest kod učenika – dodala je Gordana Stepanov, učiteljica u OŠ “1.oktobar”
Iz Kompanije FCC napominju da je od ponedeljka, 4. juna produženo radno vreme blagajne koje je radnim danima od sedam do 19 i subotom od sedam do 15 sati. Nastavlja se i prikupljanje tetrapak ambalaže od građana za šta sledi i novčana nagrada. Zaposleni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine održali su predavanje na temu:„Pravna regulativa u oblasti zaštite životne sredine“ u SSŠ „Miloš Crnjanski“.


-Moramo da se pohvalimo da je juče u Beogradu održana 14. Regionalna konferencija “Životna sredina ka Evropi”. Tema je bila odgovornost prema prirodi i jedina lokalna samouprava koja je prisustvovala je Grad Kikinda jer je u zborniku radova objavljen i dokument iz naše sredine – dodala je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine
I učenici ove škole na svoj način priključili su se obeležavanju ovog važnog dana. Oni su u poštanske sandučiće građana ubacivali letke sa ekološkim porukama.