Milanko Bilić najbolji šahista državnog prvenstva

Marijana i Milanko Bilić doneli su zlatna odličja sa državnog prvenstva u šahu. Brat i sestra Bilić sada se spremaju za evropsko a potom i svetsko prvenstvo koja će biti održana tokom leta.

Nakon Prvenstva Vojvodine u šahu, Milanko Bilić se kao najbolji u kategoriji do 18 godina u muškoj konkurenciji plasirao na državno prvestvo. Sa ovog takmičenja doneo je zlatnu medalju u disciplini redovni šah. Svetsko prvenstvo biće održano avgusta u Porto Karasu u Grčkoj a evropsko u Rigi u Letoniji.

Cilj mi je bio da pređem 2000 rejtinga, ali turnir je počeo tako što sam počeo da dobijam sve partije i to mi je dalo mitivaciju da se trudim i nastavim i uspep sam da dođem do prvog mesta. Najznačajnije je to što sam pobedio prošlogodišnjeg učesnika svetskog prvestva. Prvim mestom stičem pravo na učešče na svetskom i evropskom prvestvu a moja očekivanja su da dobro odigram turnir, ako mi se pruži prilika za vrh iskoristiću je. Biću u donjem delu tabele zbog aktuelnog rejtinga a konkurencija je veoma jaka, ističe Milanko.

I Marijana Bilić okitila se zlatom na državnom prvenstvu i to u kategoriji ubrzanog i brzopoteznog šaha dok je u redovnom bila za nijansu slabija i osvojila je srebro. Do letnjih kupova, Marijanu prvo očekuje priprema za republičko školsko prvenstvo.

Bila sam prva na ubrzanom i brzopoteznom šahu a u redovnom sam osvojila srebro. Konkurencija je bila teška. Ubrzano najviše vežbam pa mi je bilo najlakše da dođem do medalje a najteži mi je redovan šah. Na školskom republičkom očekujem da ću opet pobediti jer sam već četiri puta ža redom bila prva, otvorena je Marijana Bilić.

Za odlazak na državno prvenstvo, Bilićima je pomogla kompanija „Toza Marković“ a kako ovaj ambiciozni dvojac nema redovne sponzore, potrebno im je obezbediti sredstva za odlazak na dalja takmičenja.