Manje nezaposlenih u Kikindi

Na teritoriji severnog Banata u 2017. godini nezaposlenost je smanjena za 9,1, a u Kikindi za 9,9 odsto.U našem gradu je sa evidencije Filijale NSZ prošle godine zaposleno 4.676 osoba.Najveći broj evidentiranih je starosti od 50 do 54 godine, dok najduže na posao čekaju nekvalifikovani i osobe sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme. Deficitarna zanimanja su: diplomirani inženjeri prehrambene tehnologije, doktori veterine, diplomirani farmaceuti ,kuvari, konobari, zidari, tesari, stolari.

-Već godinu dana MSK traži diplomiranog ekonomistu sa licencom za ovlašćenog intrenog revizora. Preko im je potreban taj profil. Potrebni su zavarivači, vozači teretnih vozila, kuvari – istakla je Jelena Mitrović, direktorica Filijale NSZ.

U Kikindi ima četiri poslodavca koji se bave tekstilnom industrijom.

Mi nemamo nijednog tekstilnog radnika na evidenciji, a veom asu traženi. I nova firma “Calzedonia”, koja se otvara u Kikindi, trebalo bi da počne sa radom na proleće, a mi nemamo radnika za njih -dodala je Jelena Mitrović.

Rešenje je da se radi obuka u oblasti tekstilne industrije kako bi se nadomestila potreba za ovim radnicima. Suficitarna zanimanja su: vaspitači, proizvođači prehrambenih proizvoda, hemijski tehničari.

Prošle godine veliki broj sugrađana bio je zainteresovan za javne pozive koji su raspisani u cilju povećanja broja zaposlenih. Najviše je bilo zainteresovanih za javne radove. Polovinom februara raspisano je 10 javnih konkursa za ovu godinu.

-Kod konkursa za stručnu praksu promenjeno je to da nema starosne granice, dok su ranijih godina na ovom pozivu mogle da konkurišu samo osobe starosti do 30 godina. I kod samozapošljavanja promenjeno je to da oni koji žele da pokrenu svoj biznis dan pošto se prijave za sredstva mogu da registruju svoju firmu. Do sada je bila praksa da se firma registruje po odobrenju sredstava – objasnila je direktorica kikindske Filijale NSZ.

Direktorica Pokrajinske službe NSZ Snežana Sedlak istakla je da će Pokrajinska Vlada i ove godine sufinansirati i finansirati aktivne mere čiji je cilj manji broj nezaposlenih. Ove godine izdvojiće se novac kako bi se visokoobrazovani ljudi čija su zanimanja deficitarna zadržala u zemlji.

Prema radnoj verziji predviđeno 755 hiljada dinara po jedan novozaposlenom kadru deficitranom za određenu sredinu. Ta sredstva su obezbeđena – rekla je Snežana Sedlak, direktorica Pokrajinske NSZ.

Funkcionalno osnovno obrazovanje realizuje se u četiri škole u okrugu, a ima upisanih 95 nezaposlenih. Početkom marta očekuje se i prvi Sajam zapošljavanja. Zaključno sa 31. decembrom, na evidneciji Filijale NSZ bilo je 4.234 nezaposlenih.