Tribina “Medijska slika nasilja nad ženama”

Tribina, koju je juče organizovao pokret Novi opštimizam i Centar za podršku ženama okupila je novinare, urednike aktivistkinje Autonomnog ženskog centra i sugrađane koji su želeli da čuju nešto više o temi “Medijska slika nasilja nad ženama”. Tribini je svoj sud o svemu dala i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, koja je tokom dana posetila znamenitosti grada.    

Razgovori u okviru tribina sa ovakvim temama bi trebalo da ukažu na to da li se u medijskim izveštavanjima o nasilju prema ženama uočava odsustvo empatije sa patnjama žrtava i njihovih porodica i da li uopšte žrtva ima neku zaštitu od dodatne viktimizacije, na čega je ukazala i urednica nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević…

-Kada otvorite bilo koji sajt vi ćete naći razlog da se o ovome priča. Ne bih u ovo svrstala samo tradicionalne  medije, već i društvene, gde je situacija i gora.   Svaki put kada se dogodi neka vrsta nasilja, pored početne informacije šta se dogodilo, vi dobijete i brdo grafičkih i neukusnih detalja, duboko uznemirujućih. Ako kolege žele da probude empatiju prema žrtvama, to može i bez uznemiravajućih sadržaja…

 

U poslednjih pedesetak godina urađen je jedan manji iskorak u tome da su žene koje su bile žrtve nasilja bile prikazivane kao žene koje su zbog časti napustile nasilnika, navela je u svom izlaganju i pravnica Sofija Mandić.

 

 

Bitan segment u izveštavanju na čega je na tribini naročiti skrenuta pažnja to je stalnoi traženje krivice u žrtvi. Tabloidi često aludiraju na krivicu žrtve, dajući potpuno krivu sliku široj javnosti, što opet ukazuje na manjak stručnosti u politici uredništva, koje se ne zalaže dovoljno ozbiljno pri cenzurisanju I sankcionisanju materijala, na čega je ukazano u okviru diskusije.