160 godina Gimnazije “Dušan Vasiljev” kroz pisani dokument

Gimnazija “Dušan Vasiljev” je obeležavanje jubilarnih 160 godina od osnivanja započela jedinstvenom izložbom slika, knjiga, diploma generacija, koje su prošle vaspitno obrazovni put baš u toj ustanovi. Izložba je postavljena u Kulturnom centru i biće otvorena za sve posetioce do 27.marta.

Jedna od najvažnijih godina u istoriji grada Kikinde svakako je 1858. godina kada je zahvaljujući velikom naporu kikindskog življa otvarena prva srednja škola u gradu – Velikokikindska Gimnazija. Tim povodom, kako je objasnio prvi čovek Gimnazije Ljubomir Zamurović,  učenici i kolektiv škole pripremili su   drugačiji program, sa posebno obrađenim segmentima, poput jedinstvene izložbe sačuvanih knjiga, slika, svedočanstava ranijih generacija:

-Ovo je prvi korak. Marko je fantastično uradio ovu izložbu. Pokrivena je čitava istorija  Gimnazije, koliko je to bilo moguće uraditi kroz fotografije i dokumenta koji se nalaze u Istorijskom arhivu. Tu je i stari hrast, fotografija kojom sam se oduševio. Na slici se vidi i da je sala za fizičko starija od zgrade Gimnazije, što jeste zanimljivo.

 

Ideja o izložbi je bila da se u njoj obuhvati kompletno postojanje Gimnazije, od najranijih dokumenata i forografia, pa sve do današnjih dana, kako bi se napravila  istorijska celina, objasnio je autor izložbe, istoričar Marko Milošev:

-Nadam se da smo uspeli u tome. sami panoi su sačinjeni od dokumenata i fotografija, koje smo pozajmili od Istorijskog arhiva i Narodnog muzeja, koje datiraju još iz devetnaestog veka iz prvih godina postojanja Gimnazije i  na mađarskom su  jeziku.

 

U prikupljanju građe za postavku izložbe Miloševu je pomogao kustos Narodnog muzeja Vladislav Vujin, kao i Istorijski arhiv. Osim starih fotografija, zatim diploma, svedočanstava o završenom školovanju pojedinih učenika, u okviru izložbe veliko interesovanje je izavala fotografija na kojoj je stari hrast, koji se nalazi u dvorištu Gimnazije više od 140 godina, a  koji da može imao bi šta da priča.