Na Gradskom trgu 21. septembra biće postavljena spomen bista kralju Petru I

Odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici jednoglasno su podržali odluku da se u centru grada podigne spomen bista kralja Petra I Karađorđevića. Inicijativu je podneo gradski odbor udruženja „Kraljevina Srbija“, a Komisija za spomenike razmatrala je predložene lokacije.

-Predlog predstavnika udruženja „Kraljevina Srbija“a bio je da spomen bista bude postavljena na Gradskom trgu prostoru između Srpske pravoslavne crkve i spomenika palim borcima 1941-1945. godine. Odlučeno je da se spomen bista postavi u nekadašnoj porti hrama Svetog Nikole na potesu između crkve i škole „Vuk Karadžić“ – istakao je Saša Tanackov.

Ovaj deo trga je istorijski centar našeg grada, podsetio je istoričar Srdjan Sivčev.

-Ovo mesto bila je nekada porta Srpske pravoslavne crkve koja je i najstarija građevina u Kikindi izgrađena 1769. godine. Na ovoj lokaciji sahranjeni su prvi Srbi koji su naselili ovo područje polovinom 18. veka Na tom mestu 10. novembra 1918. godine održan sastanak 50 viđenijih Kikinđana koji su doneli odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbije – rekao je Srđan Sivčev.

Na ovoj lokaciji devedestih godina na inicijativu ADZNM „Gusle“ podignuta je spomen bista Pavlu Kenđelcu, prvom srpskom doktoru nauka.Plan je da se na tom mestu podigne mini spomen park. Ovaj prostor će biti hortikulturno uređen, svaka od dve biste imaće pristupnu stazu, a planirana je i dekorativna rasveta. Planirano je da se bista postavi 21. septembra u znak sećanja na datum krunisanja kralja Petra I Karađorđevića.