15 ekipa u Kikindi “Izašlo na teglu”


Karavan Izađi mi na Teglu danas je bio u centru Kikinde. 15 ekipa je kuvalo na Gradskom trgu najpoznatiji srpski proizvod na svetu. Ovo je šesta sezona karavana, u okviru kog će se tokom septembra i oktobra takmičiti više od 30 gradova širom Srbije.

Lep dan u Kikindi upotpunjen i celodnevnom manifestacijom „Izađi mi na teglu“začinjen zabavom i takmičenem. Vrlo dobro prihvaćena gastro manifestacija, koja se bavi očuvanjem naše tradicije i kulture kućnog spremanja zimnice i čuvanjem starih srpskih recepata od zaborava.

Kako organizatori navode, u proteklih pet sezona karavana obezbeđeno je oko 65 tona paprike ili 130 000 komada. Dobro poznato lice Ljiljana Vukotić, ispred tima karavana „Izađi mi na teglu“objašnjava da Kikinda ima šta da ponudi, kad su najajvar -majstori u pitanju:

-U Kikindi je divno kao i uvek, pre svega ovo je jedan od najlepših trgova na kojima radimo manifestaciju. Ekipe su raspoložene, mnogi su već ispekli papriku, sada je već u toku druga faza. Vidimo da su se baš potrudili kako bi im štand bio što lepši i zanimljiviji, a ove godine ćemo podeliti nagrade i za najlepši štand. Svi članovi ekipa imaju majice raspoznavanja, zatim poseban stajling, što je takođe vrlo zanimljivo i govori o  pripremi za našu manifestaciju.

Pored takmičarskog dela na trgu je organizovan i Tegla bazar, kao i bogat celodnevi program za posetioce. Dobra atmosfera i vesele komšijske priče, uz kafu i dobar ritam, vladala je i ovoga puta već od prvog sata pripreme crvenog domaćeg specijaliteta:

-Od ove sezone, karavan ima i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz čiju pomoć je pokrenut i putujući Edukativni centar koji ima cilj da kroz seriju predavanja koja obuhvataju različite teme, podstaknu razvoj preduzetništva i edukuju polaznike o načinima za pokretanje sopstvene proizvodnje. Organizovali smo 6 edukativnih centara, koji će obrađivati temu:  “Pokretanje sopstvene proizvodnje i dobre preduzetničke prakse” . Šest gradova će imati tu mogućnost da gostujemo kod njih u okviru tog edukativnog karavana, a polaznici će imati privillegiju da uz pomoć predavača  savladaju veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Šesta sezona karavana “Izađi mi na teglu”, nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara, počela je 19. avgusta i trajaće sve do 12. oktobra, a karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije. U našem gradu, 15 ekipa je na trugu demonstriralo postupak pripreme, svako na svoj način. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus, a ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron i da li će to biti ekipa iz Kikinde, znaće se 12. oktobra kada je veliko finale u Beogradu. TV Rubin će rezultate ovogodišnjeg takmičenja i ko je poneo titulu najajvar majstora u Kikindi za ovu godinu, kao i pobedničku atmosferu preneti u sutrašnjem izdanju Dnevnika.