15. avgust, Dan Iđoša

Dani Iđoša su manifestacija, koja se tradicionalno obeležava višednevnim aktivnostima. Kako je naveo prvi čovek ovog sela Vasa Dudej, kroz ceo program obično mu pomažu predstavnici raznih udruženja. Tako je bilo i ovoga puta. Ispred Doma kulture žitelji i gosti su imali mogućnost da se prošetaju i po principu pravog seoskog “buča”, lepo obučeni prošetaju, porazgovaraju i ako je moguće kupe orasnice, kretoš, alvu ili neke od šarenih bombona. Inače, kako je Dudej naveo, ovaj datum ima svoj istorijski pečat.

-To je seoska slava, koja datira još od 1944. kada je prvi put formiran Narodno oslobodilački odred i od tada se, u kontinuitetu  obeležava, raznim programom kao Dan Iđoša. Inače, to je višednevna manifestacija. Iamo podršku grada Kikinde, kao i MZ Pohvalio bih udruženje “Vreteno”, koje mi je dosta pomoglo u organizaciji. Udruženje žena će 18. organizovati krofnijadu, kao deo manifestacije, a KPD “Milivoj Omorac”će 19. avgusta učestvovati sa kulturno umetničkim programom.

 

I za najmlađe, sada već tradicionalno iz Udruženja „Vreteno“ organizuju zanimljivu radionicu za najmlađe. Inače Vreteno već godinama ima dobru saradnju i sa školom „Milivoj Omorac“, u okviru kojih se najmlađi uče kreativnim stvarima, kao što je pletenje, vez makrame i slično. Ovoga puta su u okviru Etno bazara organizovali i malu dečju slikarsku žurku. Sinoć je odigrano i finale turnira u malom fudbalu, koji se tradicionalno održava već sedam godina. Inače, učešće je uzelo 15 ekipa, od kojih je sedam ekipa iz Kikinde, pet iz Mokrina i tri ekipe domaćina. Kako je Dudaš rekao, u okviru utakmica, oko 700 ulaznica bide rasprodato, što je značajan broj posetilaca. Manifestacija se nastavlja i tokom vikenda. Već u petak će udruženje žena Iđoša, u parku kod Kulturnog centra, u 14 sati mesiti i peći tradicionalne iđoške krofne. 19. avgusta će u organizaciji Kulturno prosvetnog društva „Milivoj Omorac“biti organizovana i tradicionalna manifestacija „Hajdemo na bubalice“ čime će biti završena ovogodišnja svetkovina, u Iđošu.