Mlečna kikindska pijaca i cene koje se ne menjaju, godinama

Kikindska Gradska pijaca u fazi je potpune rekonstrukcije. U delu, koji je od nedavno prilagođen za mlećno-mesnu trgovinu, Kikinđani imaju mogućnost da pazare ove proizvode i to po ceni koja se u većini slučajeva nije menjala već pet godina.

Centralna kikindska pijaca u fazi je potpune rekonstrukcije. Pojedini delovi već su u funkciji, pa smo ovih dana imali mogućnost da razgovaramo i sa trgovcima, koje godinama već poznajemo i zatičemo ih sa one strane tezge, kada je prodaja mesnih i mlečnih proizvoda u pitanju. U Kikindi već više od deceniju dragi je gost iz Gospođinaca, Božidar Nikolešev.

Svoju farmu pilića uzgaja više od 20 godina i proizvodi koje nudu sugrađanima odavno su na dobrom glasu.

Novi ambijent mnogo znači, kako kupcima tako i proizvođačima tvrdi naš sagovornik:

-Zadovoljan sam, higijena je na visokom nivou. Građani dolaze, pazare. Cene nisam menjao, tako da uvek mogu pronaći ono što traže i to po staroj i nepromenjenoj ceni.

Mlečni proizvodi, koje više decenija pravi na svom gazdinstvu u Sajanu, Varga Angela dobro su poznati sugrađanima. Još davnih sedamdesetih, sir i mileram iz Sajana, jedinstveni po načinu pravljenja i tehnologiji, koja se zbog izuzetnog kvaliteta ne menja već više od pola veka i garant su zdrave i sveže hrane, prodavan je po kikindskim ulicama.

Vredne mlekarice su u prvim jutarnjim satima obilazile domaćinstva Kikinđana i prodavale baš isto takav, u narodu poznat „švapski“ sir u krpama i mileram meren u posebnim posudama. Od devedesetih, ove proizvode iz Sajana moguće je kupiti na kikindskoj pijaci. Samo mesto mlečne pijace je u više navrata menjan, a sada ih zatičemo u potpuno novim prostorijama, koje su, kako nam objašnjavaju trgovci, vrlo lepo prilagođene njihovim potrebama i napokon ispunjavaju sve kriterijume.

Cena koja nije menjana već više od pet godina obuhvata i već pomenuti švapski sir, koji iznosi 130 dinara, za komad, dok je merica milerama još uvek 60 dinara.