Žene na selu – snažne i važne

Žene na selu teže dolaze do posla, a imaju i problema prilikom otpočinjanja sopstvenog biznisa. Upravo ovim temama bila je posvećena tribina pod nazivom „Žene na selu- snažne i važne“ održana u Domu kulture u Sajanu. O svojim iskustvima govorila Franciška Budai, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva.

-Bavim se stočarstvom i ratarstvom. Ranije je moja porodica držala i bikove i krave, a sada imamo samo svinje. Imam i zemlje tako da uzgajam suncokret, kukuruz, pšenicu. Veliku pomoć imam od ćerke, zeta i prijatelja bez kojih ne bih mogla da postignem sve – rekla je Franciška Budai.

Udruženje „Kolping društvo Srbije“ veruje da žene mogu puno toga da pruže društvu tako da ih ohrabruju da pokrenu sopstveni posao , dodala je Slavica Ranisavljev Kovačev koordinatorka projekta.Predsednik Mesne zajednice Sajan i potpredsednik „Kolping društva Srbije“ Zoltan Tot smatra da je edukacija u svim sferama života i rad veoma važna.

-Bitno je da se bavimo ovom problematikom kako bi omogućili bolje uslove života i rada ženama koje ostaju na selu. „Kolping društvo Srbije“ već nekoliko godina organizuju slična predavanja i tribine namenjene ženama u ruralnim sredinama. Imali smo i niz kurseva i radionica među kojim je bilo i učenje rada na računaru i stranih jezika. To je omogućilo ženama da lakše dođu do zaposlenjanapomenuo je Tot.

Projekat „Žene na selu- snažne i važne“ podržala je gradska uprava, a realizuje se uz podršku Ministarstva za populacionu politiku i demografiju.