U organizaciji “Severni Banat” u toku realizacija planiranih projekata

U Organizaciji slepih i slabovidih „Severni Banat“ u poslednjih deset godine dvadesetak stalnih članova je prošlo obuku za korišćenje belog štapa. Kako objašnjava predsednik organizacije Milovan Gucul, edukacija o korišćenju belog štapa je najkorisnija obuka, koja se u toku godine sprovodi u organizaciji, koja je ovog septembra obeležila 12 godina od osnivanja.

Organizacija slepih i slabovidih „Severni Banat“ broji oko 150 članova, a od tog broja oko dvadesetak su stalni članovi, koji učestvuju u aktivnostima organizacije. „Severni Banat“, je osnovan 2007. godine i od tada redovno obeležava 21. septembar, kao dan organizacije, rekao je predsednik organizacije Milovan Gucul. U ovoj organizaciji smatraju da je najbitnija aktivnost,  obuka za korišćenje belog štapa:

-Ta edukacija “Beli štap” je najpotrebnija i psiho-socijalna. Te dve obuke su obavezan deo programa rada naše organizacije. Često se dešava da ljudi nakon gubitka vida, klonu. Onda je potreban tu i psiholog i socijalni radnik. Najbolja pomoć je primer dobre prakse. Do sada je oko dvadesetak članova prošlo ovu obuku. Dobro je početi sa obukom dok postoji i mali procenat vida, kako bi mogli sebi da pomognu, pre nego što dođe “potpuni mrak”. Teško je to ljudima objasniti, još teže je to razumeti.

Desetak članova kikindske organizacije juče je gostovalo na takmičenju, koje je organizovao Mađarski nacionalni savet, u Senti. a 15. oktobra, u planu je odlazak na svečano obeležavanje 70 godina, od kada je osnovan Savez slepih Vojvodine.