Stigle vakcine protiv gripa

Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” distriburirao je vakcine protiv gripa svim zavodima za javno zdravlje. Vakcine su stigle i u domove zdravlja u Severnobanatskom okrugu. Dr Tatjana Karać, načelnica centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje istakla je da su svi uslovi obezbeđeni za imunizaciju građana:

-Vakcina protiv gripa je stigla, a distribucija je protekla bez problema. Za područje Severnobanatskog okuga naručeno je 4.809 vakcina. Domu zdravlja u Kikindi pripalo je 3.000 doza, a 2.500 već je u ambulantama. Zainteresovani mogu da se jave izabranim lekarima i da se vakcinišu. Pozvala bih sve hronične bolesnike, zaposlene u javnim službama i preduzećima da se zaštite od gripa. Za zdravstvene radnike od ove godine vakcinacija je obavezna.

Sastav vakcine nije se menjao od prošle godine.

-Reč je o “Vaxigripu” proizvođača Sanofi Paster. Zaštita se odnosi na grip tipa AH1N1 I protiv tipa B – kaže dr Tatjana Karać.

Odziv Kikinđana za ovu vrstu zaštite protiv gripa prošle godine bio je odličan, tvrdi naša sagovornica:

-Vakcinisali smo 4.800 osoba u severnom Banatu. To je nešto više iznad petogodišnjeg proseka. U prethodnoj sezoni vakcinisano je 800 osoba više u odnosu na pretposlednju.

Počela je i prva nedelja nadzora nad gripom.

-Ove godine ranije smo registrovali akutne respiratorne infekcije u odnosu na prethodnu. Već početkom septembra, čim su deca krenula u škole I vrtiće imamo nešto povećan broj obolelih. Nema registrovanih oboljenja sličnih gripu ni gripa – napomenula je dr Karać.

Vaxigrip” vakcina rađena je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije i mogu je primiti i deca starija od šest meseci. Nakon dobijanja vakcine najčešće reakcije su bol, otok, crvenilo.Imunizacija se stvara dve do tri nedelje nakon dobijanja vakcine.