12. Seljački parti naredne subote u Mokrinu

U Mokrinu sitno broje do narednog partija. Seljačkog, dvanaestog po redu. Posle prošlogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, iduće subote 14. avgusta na Vašarištu će se, uz veselo druženje, tradicionalno nadmetanje i dobar zalogaj, okupiti i staro i mlado. Deca će se takmičiti u ručnom krunjenju kukuruza, pravljenju bunara od čokanja, kao i u trci u džakovima u kojoj će se oprobati i pripadnice lepšeg pola.

Izazovi za odrasle učesnike biće brzo nošenje džaka žita, guranje traktorske gume, bacanje cigle starog, velikog formata, s ramena, bičovanje, trakarenje…

Šta se krije iza naziva nove discipline “čičkaroše” za naš portal otkriva Nenad Čavić, organizator Seljačkog partija.

Kikinđani kažu “na krkače”, a mi Mokrinčani “čičkaroše”. Biće to muško-ženski parovi. Već se mogu čuti šaljivi komentari-moja gospoja je punačka, ja ću tu disciplinu zaobići. Dobitna kombinacija biće jak muškarac i vitka lepša polovina– duhovito primećuje naš sagovornik.

Originalna mokrinska zabava prvi put je održana po ideji Milorada Bajšanskog, koji živi u Kanadi. Mokrinčani, vični tome da na autentičan način od zaborava otrgnu tradiciju i običaje, a sve to začine svojim prepoznatljivim vickastim duhom, i ovom manifestacijom privlače veliki broj posetilaca. Tako je pre dve godine, Seljački parti okupio čak 4000 ljudi.

Prijava ekipa traje do 12. avgusta. Najavile su nam se ekipe iz Kraljeva, kao i susedne Rumunije. Među učesnicima će biti i Holanđanin i Amerikanka, izrazili su želju da se provedu na našem partiju. Biće tu i besplatni sadržaji za decu, među njima kao i ranijih godina najmlađima omiljeno jahanje na poniju. I ovoga puta, u kotlićima će se krčati riblja čorba. Pre dve godine, u kuvanju riblje čorbe takmičile su se 52 ekipe – podseća Čavić i dodaje da ove godine, zbog korone, akcenat neće biti na masovnosti manifestacije.

Najavljuje da će vedru i zabavnu atmosferu na Seljačkom partiju u večernjim satima začiniti rokenrol hitovima Bijelo dugme tribjut bend, a neće izostati ni vatromet.

Niz prethodnih godina zabavljala nas je “Banda drvena”, pa smo ove godine odlučili da promenimo bend. Uveren sam da u odabiru nismo pogrešili, zaključuje Čavić.