11.”Seljački party” prevazišao očekivanja

Veliki broj učesnika, ali i posetilaca i ovoga puta je pokazao opravdanost pokretanja, ali i opstanka još jedne od manifestacija u Mokrinu.

Poznati po potrebi da organizaciju ovakvih okupljanja posvete nekome ili nečemu, baš Seljački party je osnmišljen s namerom da na prvom mestu evocira nekada svakodnevne opise seoskog idiličnog života, kroz igre i tradiciju. Igra koja je ove godine prvi put pokrenuta, u svojim redovima je imala i ženske predstavnike, kojih je čini se bilo čak i više.

A za sve postoji i objašnjenje, koje tačno opisuje o čemu se radi, kako doći do toga i sa kojim predznanjem se ide u bičovanje.Osim svih onih već dobro poznatih disciplina poput guranja traktorske gume, zatim trakarenja, pa bacanja cigle starog formata s ramena, pa je tu bilo i krunjenje kukuruza, pravljenje bunara od čokanja, ovoga puta  je ekipa „vesele komšije“ napravila i krofne i to od od 50 kilograma brašna!

Autor i pokretač manifestacije, Nenad Čavić, kaže da je vrlo zadovoljan odzivom, kako učesnika tako i posetilaca:

-Imamo novu igru “bičovanje”. To je pucanje bičem u određenom vremenskom periodu. Tak se nekada plašile ptice. Disciplina je prihvaćena i održavaćemo je narednih godina. Što se tiče same manifestacije, ja svake godine obećavam da će naredna biti još bolja. Do sada sam održao reč. Da li čemo trajati 1000 godina, to ne znam. veliki broj prijatelja, udruženja. Tu su  i izviđači odreda “Proka Sredojev” kao i svake godine su sa nama, hvala im na tome.

 

Pojedine ekipe su došle u vrlo velikom sastavu, ne toliko da pobede, koliko da se duže, kako kažu ni 37 stepeni nije moglo da ih odvrati od nauma, da krčkaju kraj vrelog bagrača.

Kada je čorba u pitanju od 52 ekipe koliko ih se prijavilo 48 ekipa je stalo na crtu. Ipak najbolji su bili dokazani majstori, iz Kikinde, ekipa „Kufinjica“ Milana Vukobrata.

I Ovoga puta, manifestacija na Vašarištu, uz dobru atmosferu, učesnike iz Mokrina, Kikinde, Novog Sada, Aranđelovca, Bečeja, Subotice, Sombora, ali i Rumunje, trajala je do kasno u noć uz obavezan vatromet i kao šlag, bend Drvena banda, koji je i zaštitni znak manifestacije, svih ovih godina