Pčele i suncokretova paša

 

Pčelari sa stacioniranim pčelinjacima neće imati meda ni ove godine, ako je prema konstataciji pčelara. Ni oni koji sele pčele na razne paše, ne očekuju bogat prinos, jer je gotovo svuda, u periodu cvetanja repe bilo kiše i hladnog vremena, a i sada su takođe dosta nepovoljni vremenski uslovi. Ono što je sada ustanovljeno kao problem koji se nadovezuje, je suncokretova paša, koja je u jeku, ali od koje strahuju pčelari u većini krajeva, u kojima se seje ta kultura. Nedeljko Makjević je početnik u pčelarstvu, ali se već suočava sa problemima, za koje teško da postoji rešenje. Kako kaže, ono što je primetno to je sve češći odlazak pčela na suncokretovu pašu, odakle se ne vraćaju.  Bespomocne i  opijene pčele ostaju na cvetu,  potpuno klonule. Iako je s proleća većina pčelara  imala dva i više nastavka, puna pčela sada imaju svega jedan. O čemu je reč i zbog čega je to tako, svakako znaju iskusniji pčelar, dodao je Makivić, dok bespomoćno sleže ramenima.

U pčelinjaku kod predsednika Udruženj pčelara Kikinde, Saše Čolaka takođe nije zavidna situacija. Kako kaže, ovaj vredni pščelar, koji je za 30 godina, koliko je u ovom hobiju, uspeo da oformi više od 300 rojeva, nastavlja se loša sreća, koja ga prati od 2014. Ono što Čolak naglašava, to je da je svakoga dana na pčelinjaku, u nameri da pomogne pčelama, ali se boji da će ovogodišnji rod biti daleko lošiji, od onog, što prema iskustvu sluti.

Početkom devedesetih, suncokret je prestao sa izdašnim medenjem. Iz godine u godinu pčelari su bili sve nezadovoljniji ishodom paše, koja je podbacila osam godina za redom, a razlozi za slabe prinose su nađeni u nedovoljnim agrotehničkim merama usled uvođenja sankcija našoj zemlji i gajenja novih hibrida koji luče manje nektara.

U starijim pčelarskim knjigama stoji pravilo da „Za vreme dugih suša ili dugotrajnih kiša suncokretovi cvetovi izlučuju jednu lepljivu smolu od koje mnoge pčele stradaju, zbog čega pčelinja društva oslabe, te nisu u stanju da iskoriste nastupajuće paše“.

Pčelari su postupali u skladu sa navedenim stavom sve do kraja osamdesetih godina. Suncokret je izdašno medio, vrcalo se često i dva puta i žurilo sa predajom meda otkupljivačima na veliko kako bi se što pre došlo do novca. Važilo je i pravilo da prvog avgusta počinje pčelarska godina i radovi vezani za pregled i uzimljavanje zajednica. Nakon ovogodišnjeg tropskog jula, kakav je ishod ovogodišnje suncokretove paše,  pčelari će znati krajem avgusta.