1.april, dan kada šala pobeđuje

1. april se u svetu obeležava kao „Dan šale“.Postoje mišljenja da koreni praznika dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale, što važi i za žitelje našeg grada.

 

 

Iako je opšte poznato da je 1. april međunarodni dan šale, o samom prazniku zapravo se vrlo malo zna. Neobičan praznik rasprostranjen je po Evropi, SAD, Indiji, ali njegovo poreklo nije sasvim rasvetljeno. U jednom se svi slažu da smeh od vajkada služi kao dobra terapija i nikome neće naškoditi ako se opusti i nasmeje. Makar i na svoj račun! Na ovaj dan u Belgiji je tradicija da deca zaključavaju svoje roditelje ili nastavnike i puštaju ih samo u zamenu za slatkiše i zbog toga niko ne sme da se ljuti, nego da ima u džepovima i i čokoladice i bombone. Kada je šala u pitanju Kikinđani nisu zaboravili da se šale. Sugrađani i mlađi i oni malo stariji zbijaju šale, vrebaju koga bi mogli da prevare, ali često i sami budu žrtve, zbog čćega se gotovo niko ni ne ljuti.

Uspešna prvoaprilska šala je ona nakon koje se svi smeju, a najviše osoba koja je bila “žrtva” iste. Poznati američki humorista i pisac Mark Tvejn je na temu prvoaprilskih šala izjavio : “Prvog dana aprila saznajemo kakvi smo ostalih 364 dana u godini”. Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce. Jedna od šala koja se najčešće spominje objavljena je 1964. godine u “Politici ekspres” i odnosila se na izmišljenu vest da tadašnji legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac “prelazi” u “Partizan”, što je izazvalo najrazličitije reakcije čitalacaa, sve do onog momenta kada su shvatili da su žrtve prvoaprilske šale.